NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Satul basarabean e în precomă

Îmi spunea ieri un cunoscut, fost student la psihologie la Bălți,  o poveste tristă din satul bunicii lui – Limbenii Vechi, Glodeni. Dacă cu vreo zece ani în urmă, ograda bunicii era plină de urători, în acest An Nou au fost cu uratul  5 copii, iar cu semănatul doar 2 copii.  E un însemn, cred, că satul basarabean se află în precomă, fiindcă e uitat de guvernare, de unde și, în consecință, sătenii pleacă. Ar fi cazul elaborării/redactării a mai multor studii complexe despre situația satului contemporan. Mă voi limita doar la câteva constatări triste.

Pe vremea domniei lui Voronin a fost elaborat, cine-și mai amintește, Programul Național „Satul  Moldovenesc”, care conținea, ca finalitate, un Plan de Acțiuni pentru dezvoltarea rurală durabilă a Republicii Moldova pentru anii 2005-2015. În rezultat, desi s-au cheltuit miliarde fără control, proiectul “Satul Moldovenesc” a eșuat lent, localitățile rurale din R. Moldova rămânând pe loc în dezvoltarea lor. Mircea Martâniuc, preşedintele raionului Soroca, trăgea un semnal de alarmă încă în 2008:“Tare greu o să ne fie să ne revenim. Multă lume pleacă în ţări dezvoltate. Este greu să-i întorci acasă, pentru că ei văd altceva şi au nevoie de alte condiţii de trai, greu de oferit. Faptul că se sădesc nuci nu înseamnă că se realizează programul “Satul Moldovenesc”.

Nu cred că și “Caravana Culturii” a Lenuței Burghilă, cine și-o mai amintește, personaj  care a tocat aiurea sute de mii de lei, a consolidat zdravăn satul  moldovenesc.

În 2017, Octavian Calmâc, ministru pe atunci al Economiei, a ajuns la concluzia că guvernarea nu trebuie să revină la Programul Naţional „Satul moldovenesc„, care „a fost doar o euforie în multe privinţe”.

Partidul Democrat și-a amintit de satul moldovenesc cu un an înainte de alegeri, în 2018, când  s-a apucat să “crească Moldova” și să facă “Drumuri Bune”, asfaltând, mai bine sau mai prost, câte un kilometru – doi  în mai multe sate, promițând că vor continua să renoveze drumuri rurale și în 2019.

Oamenii însă nu mai cred în nimeni și în nimic și pleacă pe un capăt, luându-și copiii și lasând țara asta fără viitor.  Iar pe cei care am mai rămas, ne vor semăna Dodon și Șor cu grecikă și orez în dimineața după alegeri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"