NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Scumpirea carburanților, nu vorbe

În ultimele zile în R. Moldova au crescut prețurile la carburanți. Ar fi o chestie oarecum ordinară în țările normale, întrucât acolo cam așa se reacționează la fluctuațiile de pe piața mondială a produselor petroliere. Nu însă și la noi, unde prețurile crec din senin și nimeni nu se responsabilizează să motiveze aceste liftări, deși există, cum bine știm, și o întreagă Agenție Națională pentru Reglamentare  în Energetică (ANRE). Această instituție are prin lege atribuția să: “promoveze o politică tarifară adecvată, care corespunde principiilor economiei de piaţă, astfel încât să fie asigurată în egală măsură protecţia drepturilor consumatorilor finali şi profitabilitatea întreprinderilor din sectorul energetic”. Ei bine, până nu demult anagajații extraordinar de bine plătiți ai ANRE se osteneau să stabilească pentru anumite scurte perioade plafonul costurilor la benzină, motorină, gaz lichefiat,  pentru a “asigura protecția consumatorilor și  profitabilitatea  furnizorilor”. Aceste exerciții de reglamentare a prețurilor erau în esență forme subtile de jaf ale consumatorilor naivi. Asta pentru că, de exemplu, prețurile pentru două săptămâni puteau să scadă cu vreo zece-douăzeci de bănuți, ca apoi în următoarea perioadă să crească cu aproape un leu, astfel, patronii benzinăriilor nu numai că-și recuperau pierderile, dar și câștigau dublu. Altfel spus, cei de la ANRE și furnizorii de produse petroliere se înțelegeau bine de tot și, se pare, că și unii și alții aveau mult de câștigat, or, numai la protecția consumatori nu le era gândul.
Totuși, indivizilor democrați de la guvernare li s-au părut insuficiente aceste milioane și atunci le-a venit în cap o idee genială de tot: să încredințeze politica de prețuri chiar patronilor benzinăriilor. În litera fabulei asta ar însemna să-l numești pe lup manager la ferma de oi.
Partea cea mai proastă a acestor majorări a prețurilor la carburanți este că la noi, de regulă, urmează imediat  scumpiri în lanț la tot și la toate.
Cum ANRE este o instituție a statului, iar statul este, deocamdată, Partidul Democrat, permiteți-ne să vă întrebăm: cum așa, domnilor, parcă ne-ați promis fapte bune, nu majorări de prețuri, adică ordinare tâlhării? Și pentru ce  eforturi  statul, adică contribuabilii, plătește salarii grase funcționarilor de la ANRE?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"