NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Sfârșitul celui “mai mare român” din Basarabia

Iurie Roșca, altă dată liderul Frontului Popular și cel mai mare unionist declarat din R. Moldova, astăzi un anonim, ne-a comunicat printr-o postare pe Instagram că a primit interdicție pentru 3 ani de a intra pe teritoriul României. Îl credeam mai hâtru, trebuia să rămână și mai departe în uitarea care l-a acoperit de ani buni, dar Roșca trăiește frustrarea tuturor fostelor vedete politice care nu au înțelepciunea că, odată eliminați lamentabil de pe arena politică, să facă altceva, mai de folos măcar pentru propria ființă.

Cred că într-o viitoare istorie a R. Moldova de după 1985, lui Iurie Roșca îi vor fi consacrate câteva propoziții: “Fiind în misiune, a reușit să confiște entuziasmul și energiile mai multor oameni de bine și să deturneze mișcarea de renaștere națională, să producă erodarea Frontului Popular, să debarce guvernul Sturza, care urma să semneze la Helsinki foaia de parcurs pentru aderarea statului nostru la UE și să comită și alte păcate politice grele…”

Cea mai spectaculoasă, incredibilă chiar pentru neinițiați, metamorfoză pe care a oferit-o acest personaj negativ este schimbarea radicală a orientării sale politice: de la cel mai mare român din Basarabia a devenit (în ultimii ani) cel mai mare dușman al României, promovând interesele Rusiei, al cărei agent se crede că este încă din anii ‘80 ai secolului  trecut. Iurie Roșca a reușit să dezamăgească enorm de multă lume care a crezut în niște idealuri de libertate, demnitate națională, de Unire, pentru că acest domn le-a profanat cu multă știință, de unde și avalanșa de lichele care s-a avântat în politică.

Statul român își are partea sa de vină în toată afacerea aceasta murdară a lui Iurie Roșca, întrucât a pompat nestingherit bani foarte mulți în proiectele sale politice și jurnalistice, a servit drept umbrelă. Acum, cineva de la București s-a trezit din prea lungul somn al rațiunii politice și a interzis accesul antiromânului Iurie Ivanovici Roșca. Un gest salutabil, așteptat de multă vreme.

Cam atât despre acest little  man Iurie Roșca, numele căruia va fi extras din colbul istoriei doar când va fi nevoie de exemplificat cum arată un caz clasic de trădare și de ticăloșie politică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata