NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Sfaturi pentru președinte

Începem să ne ieșim, treptat, din euforia frumoasă, rezultată în urma zdrobitoarei victorii a Maiei Sandu în turul II al scrutinului prezidențial din 15 noiembrie. Deși a folosit din plin toate pârghiile administrative, deși toate instituțiile mediatice afiliate socialiștilor au lucrat la turații maxime, deși transnistrenii (mituiți) și găgăuzii (prostiți) au votat aproape în exclusivitate pentru el, deși Voicu și MAI-ul  au stat la dispoziția lui Igor Nicolaevici, deși a folosit cele mai murdare tehnologii de manipulare, intimidare, instigare, spălare de creier, Dodon a pierdut rușinos, cu o diferență de aproape 16 %. 

Acum începe lucrul cel mai greu. Președintele nou ales înțelege clar că va avea de înfruntat sabotarea cruntă din partea Parlamentului și a Guvernului,  instituții dominate de socialiști. Gândindu-se cum să nu fie înlăturați de treucă, socialiștii lui Dodon și șoriștii lui Șor vor bloca mai toate inițiativele președintelui Maia Sandu: de organizare a unor alegeri parlamentare anticipate, de eradicare a corupției, de reformare radicală a sistemului justiției, de creștere a nivelului de trai al populației etc., astfel încât peste 2-3 luni, cetățenii să înceapă să se dezamăgească. Or, să nu uităm că o bună parte din alegătorii noștri rămași în țară judecă în termeni de genul: „Da’ ce-a făcut X sau Y?”,  sau: „Da’ ce ne-a dat E sau Z?”

Președintele Maia Sandu ar trebui să se sprijine în toate proiectele sale pe voința alegătorilor, să le vorbească onest, în primul rând despre prerogativele (puține) șefului de stat, întrucât în ultimele luni Dodon a lăsat să se înțeleagă că un președinte poate să facă totul în R. Moldova: de la arat până la zborul în cosmos. Apoi, președintele Sandu să nu pregete să informeze cetățenii despre substanța, destinația și efectul scontat al tuturor inițiativelor sale legislative, economice, administrative, politice etc., încât oamenii să cunoască, de exemplu, cum se numesc parlamentarii (lista) care nu au vrut să le voteze o lege bună sau care dintre miniștri s-a opus punerii în concretețe a acesteia. Asta ar orienta/canaliza energiile spre procesul de implicare  activă a cetățenilor în funcționarea mecanismelor statului și ar spori șansele alegerilor parlamentare anticipate.

Înțelegem că președintele Maia Sandu va avea grijă să-și constituie o echipă valoraoasă de consilieri, care o vor ajuta să răspundă prompt și eficient provocărilor de tot felul,  noi însă, în calitatea noastră de alegători exemplari, am îndrăznit să caligrafiem câteva sfaturi nu neapărat inedite.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata