NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Speranța în pornirea vremurilor bune e mai reală ca niciodată

Alegerile parlamentare anticipate s-au încheiat cu victoria convingătoare a Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS), care a obținut 63 de mandate în viitorul legislativ. Oarecum surprinși și ei de acest rezultat, reprezentanții PAS –ului , prin vocea lui Igor Grosu, au afirmat că sunt gata de guvernare, că au stabilit deja componența guvernului etc. Totodată, se pare că au înțeles bine, că grajdurile socialiste, șoriste și plahotniuciste sunt mai greu de curățat decât și-au imaginat ei. În acest context, Grosu a lăsat să se înțeleagă că vor avea nevoie de implicarea unor specialiști integri și bine pregătiți din afara formațiunii, lucru care, s-o recunoaștem, le face cinste. De acum încolo povara care apasă pe umerii PAS-ului devine enormă: trebuie să acționeze prompt, realizând punctual promisiunile electorale și urmărind cu știință finalitățile guvernării. Altfel, în cazul unei ratări, dezamăgirea cetățenilor va fi uriașă, iertat să-mi fie gradul de patetism.

Marele killer de mistreți în țarc, Igor Nicolaevici Dodon a ieșit din ceața roșietică, i-a felicitat pe cei de la PAS și a anunțat cu fermitate bolșevică că blocul comuniștilor și socialiștilor trece în opoziție. Concomitent, i-a avertizat că el și bătrânul Voronin vor fi foarte atenți la calitatea guvernării și vor penaliza orice gafă. Nu au decât să o facă, or, în asta și constă destinația unei opoziții sănătoase, care nu se gândește obsesiv doar la o revanșă, ci și la binele țării.

Faptul că Ilan Șor, secundat de alți 5 ortaci, a devenit deputat este un semnal că mai avem în R. Moldova încă multă lume bolnavă de cap, care preferă să trimită în legislativ oameni, care le-au curățat buzunarele. Uimitor, dar șoriștii nu au avut o campanie electorală la vedere. Au preferat să câștige voturile mituind prin așa-numitele magazine sociale sau plătindu-le direct, cum vedem în niște filmulețe de pe rețelele sociale. Un personaj condamnat de prima instanță la 7ani și 6 luni pentru furt de miliard, fugit din țară și dat în căutare internațională a devenit din nou deputat în Parlamentul R. Moldova!!! Cum va activa în cadrul legislativului haiducul de Israel nu poate să știe nimeni, dar deputăția lui Șor demonstrează cât de infectă este justiția și legislația noastră. Mai mult, împănat de insolență crasă, Ilan Mironovici deplânge scorul modest înregistrat de formațiunea sa: „Nu am muncit suficient”. Va trebui ca noua guvernare să reușească, prin acțiuni juridice și sociale, extirparea acestui cancer, așa încât șorismul să nu devină o metastază.

O poveste tristă i s-a întâmplat lui Renato Usatîi, formațiunea căruia n-a reușit să ajungă în parlament, deși prognozele și sondajele spuneau acest lucru. Mai mult, Usatîi a fost învins chiar în Bălți, unde, conform rezultatelor, s-a situat pe poziția a treia, fiind devansat de BECS și PAS. Supărat, Usatîi a anunțat că își dă demisia din funcția de primar de Bălți. Omenește îl poți înțelege pe Renato Gheorghievici, politicește nu. Or, într-adevăr, o parte din locuitorii urbei nordice a neglijat faptul că, în ultimii ani, Usatîi a reușit să facă multe lucruri bune pentru Bălți. După mine, e un primar în ascensiune. El intenționează, trebuie să înțelegem, să lase orașul în mâinile socialiștilor, care se pricep doar la furat, tocmai ca să-i pedepsească pe bălțenii ingrați. Canonic, un om politic rasat trebuie să știe să tragă învățăminte din înfrângeri și să ajungă sus. Dar cred că Renato Usatîi are destui consilieri și fără umila mea persoană. Oricum, fără acest personaj charismatic exercițiul politic de la noi va fi cu mult mai searbăd.

Dintre perdanți, s-a remarcat președintele PUN-ului Octavian Țîcu, care a afirmat mohorât că totul a fost manipulare și că alegătorii vor înțelege că nu au votat cum trebuie abia când „ Se va sparge bula galbenă.”

În concluzie, speranța în pornirea vremurilor bune e mai reală ca niciodată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata