NordNews
Avem ce spune

 Anatol Moraru // „Stați acasă sănătoși, că statul vă va plăti salariile!”

În cei doi ani de activitate, portalul de știri Nordnews a trecut, lucru inerent pentru o instituție media neînregimentată dun R. Moldova, prin mai multe greutăți, a depășit mai multe obstacole. Atenți la politica editorială a portalului, o bună parte dintre cei care se consideră la noi jurnaliști, deprinși să se culce sub un partid sau sub un oligarh, s-a tot întrebat: ”Da’ a cui este nordnewsul?”  Și pentru că n-au înțeles, spre lașitatea sau confortul lor, că în R. Moldova se poate încă profesa cu temeritate și un jurnalism onest, echidistant, au afirmat că nordnews este al lui Plahotniuc, Năstase, Renato Usatâi, Maia Sandu, Ilan Șor și tot așa.

Oameni buni și ceilalți, portalul de știri nordnews este o instituție media independentă și jurnaliștii de aici scriu așa cum le dictează propria conștiință. Instituția chiar se străduie să devină o oază de normalitate în balta asta tulbure a jurnalismului până mai ieri aproape în exclusivitate plahotniucist, astăzi, în mare parte, dodonist și șorist. Închei această mică apologie, nu înainte de a declara că nu atacăm pe cineva anume la comanda cuiva anume, nu facem jocul nimănui și chiar suntem preocupați de a ne îndeplini corect misiunea: a informa și forma publicul cititor. De unde și, atunci când a fost/este cazul, am vorbit și vorbim în tonuri albe despre prestația guvernărilor, indiferent de ce culoare au fost/sânt ele. Asta ar însemna libertatea de opinie.
De exemplu, am criticat, justificat după mine, mișările/acțiunile inabile ale guvernului Dodon-Chicu. În zilele din urmă însă, au izbutit să întreprindă, fie și ușor tardiv, câteva măsuri cuvenite  în situația extrem de complicată în care ne-am pomenit și tot diatorită lor. Introducerea stării de urgență a fost un act necesar și, iată, a fost suplinit cu o săptămână de vacanță forțată pentru toți bugetarii și, dacă lumea noastră nu va fi nesimțită cu totul și nu va umbla haihui, atunci există șanse să nu murim chiar toți.
Apoi, președintele Dodon a declarat, nu ne mai miră deloc că iese primul la rampă, or, a devenit, deodată, o nesfântă treime: președinte, prim–ministru și președinte de parlament, cu fermitate că: “Pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea, în urma deciziei CSE,(…) pentru aceste întreprinderi la menținerea salariului pentru angajați, statul va restitui în proporție de 100% impozitul pe venit a persoanei fizice, sociale și plata asigurării obligatorii medicale. Din fondul de remunerare a muncii vor primi peste 45.”   E o decizie, care necesită încă niște ajustări, dar e în stare să clarifice niște lucruri și să liniștească spiritele, or, cetățenii așteptau ca, statul să-I informeze, așa cu au făcut-o deja SUA, Italia, Spania, Germania,  etc., cum îi va putea ajuta.
O altă decizie de umportanță a CSE  a fost vocalizată tot de Igor Nicolaevici: “Persoanele care intră în șomaj tehnic, pentru cei care au dreptul să se adreseze oficiilor ocupării forței de muncă, conform legislației trebuie să aibă o activitate de minim 9 luni la acea întreprindere, pentru a putea solicita o recompensă de 70-80 %, pentru cei care au dreptul, noi am majorat fondul de șomaj, banii bugetați de stat. Pentru cei care nu au 9 luni lucrate sau nu aveau un loc de muncă stabil, statul va garanta salariu minim pe economie, care este de 2700 de lei”.
E binevenită și această acțiune, numai că ar trebui să fie ușor revăzută, or, așa cum remarcă cei din opoziție (Litvinenco, Sluzari), ar trebui lichidată confuzia dintre șomaj și șomaj tehnic, apoi povara salariilor să fie scoasă de pe umerii angajatorilor și, în fine, guvernarea să se gândească și la cum vor vi remunerați cei peste 9 mii de comercianți din piețele republicii, activitatea cărora a fost sistată tot în urma deciziei CSE.
Deci, guvernarea ar trebui să le spună franc cetățenilor: „Stați acasă sănătoși, că statul vă va plăti salariile!” .
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"