NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Știe oare Igor Nicolaevici că există pe lumea asta logica?

Îmi povestea o cunoscută, puțin mai în vârstă, cum, elevă fiind, a fost șefă de detașament și a muncit pe ogoarele colhozului natal. “Din păcate însă, acest stagiu a fost trecut cu vederea, când mi s-a calculat mărimea pensiei”, a concluzionat cu tristețe buna mea interlocutoare. Mi-am amintit la rându-mi cum, elev fiind, lucram toată vara alături de mama la norma de tutun. Totodată, uriașa mașină propagandistică a URSS – ului mă convingea metronomic că trăiesc în cea mai minunată țară din lume și că sunt, comparativ cu copiii imperialiștilor, cel mai fericit. Firește, aveam destule dubii că totul este așa, dar eram prea fraged pentru o disidență asumată.

Există în cosmosul în care trăim legi divine, naturale și umane care se bazează în totalitatea funcționalității pe suveranitatea/întâietatea adevărului și a dreptății. Ferocele imperiu comunist s-a năruit în primul rând pentru că a fost clădit pe minciuni. O minciună era că oamenii sovietici erau cei mai liberi de pe pământ, când milioane de cetățeni au fost închiși în GULAG, iar sute de mii împușcați, când colhozniocii nu se deosebeau cu nimic de robi de altă dată, or, neavând pașapoarte, nu puteau să plece nicăieri din colhozuri. O minciună era eficiența economiei socialiste, când era folosită pe larg munca deținuților. O altă minciună suna grandios de tot: “Partidul și poporul sunt împreună!” PCUS se făcea că nu obserăv cum în toate republicile sovietice socialiste era folosită pe larg și munca copiilor și a studenților. Cei mai în vârstă își amintesc prea bine cum începeam anul de învățământ pe ogoarele, podgoriile, livezile sau fabricile de conserve, că întreprinderile sau colhozurile nu reușeau…

Pe 26 aprilie curent s-au împlinit 35 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl în urma căreia au avut de suferit sute de mii de oameni nu numai din URSS, dar și din întreaga Europă. Propaganda susținea că centralele atomice sovietice sunt cele mai sigure din lume: “Poate fi amplasată chiar pe Piața Roșie”. Ei bine, dezastrul de la Cernobîl a arătat că nu era deloc așa, că statul nu a fost în stare să gestioneze prompt din chiar primele ore această situație extraordinară. Asta, deși URSS se declara gată să intre într-un război nuclear cu imperialiștii de pe glob.

Am recurs la această lungă/scurtă introducere tocmai pentru a afirma că nici urmașii comuniștilor sovietici – dodoniștii și șoriștii din R. Moldova- nu au șanse istorice, pentru că și ei apelează zilnic la minciună.

De unde și, poate, ar fi cazul să nu le acordăm prea multă atenție. La ce bun mass-media ar trebui să se concentreze pe dezbaterea porcăriilor lor zilnice. De exemplu, ce poți să discuți despre afirmația lui Dodon: “Victoria puterilor din Occident la alegerile parlamentare anticipate ar putea duce la prăbușirea statului moldovenesc”. Știe oare Igor Nicolaevici că există pe lumea asta logica? Or, când occidentalii repară școli, grădinițe, drumuri, apeducte, sisteme de canalizare, trimit ajutoare umanitare, echipament medical, ei își doresc din toate puterile “prăbușirea statului moldovenesc”. Dar poate utilizarea schemelor de corupție de către dodonășoriști “ar putea duce la prăbușirea statului moldovenesc?”. De aceea, ei trebuie să plece în uitare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata