NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Totuși, cu cine votăm?

Interogația din titlu nu este deloc o reeditare a  întrebării personajului preocupat  din celebra comedie a lui Caragiale, acel cetățean emoționat în consecința consumului de băuturi tari în cantități industriale. E o problemă dificilă și pentru  alegătorul de astăzi aflat în deplinătatea facultăților mintale, or, experiența electorală acumulată de el în cadrul scrutinelor locale, parlamentare, prezidențiale de la ’90 încoace nu-i prea sunt de folos.
Alegătorul a fost îndemnat să „voteze cu inima”, nu cu stomacul. L-a votat pe Roșca și pe frontiștii lui. După ce aceștia a eșuat lamentabil, i-a votat pe agrarieni, pentru că aceștia i-au zis că trebuie să se gândească nu la limbă, dar la ce  să „pune pe limbă”. În rezultat, n-a avut nici limbă română, nici ce pune în gură.
A fost îndemnat să “voteze cu capul” și l-a ales pe zâmbărețul de Lucinschi care i-a reanimat pe comuniști și a împins țara în râpă. I-a votat iarăși pe cei din aripa dreaptă, Alianța pentru Democrație și Reforme, dar aceștia s-au dovedit a fi din nou slabi de guvernare.
I-a preferat apoi pe comuniști care i-au promis pâine de  2 lei și salam de 3 lei. N-a fost să fie, pentru că n-avea cum să fie. I-a mai ales o dată pe comuniști, întrucât considera că aceștia sunt deja sătui, iar cei care puteau veni puteau fi flămânzi de bani și averi. În consecință, comuniștii au luat cât au putut, dar tot oleacă cu frică și soveste.
După ce tinerii, revoltați că pentru comuniști au votat și cei din cimitir, au făcut o mică revoluție, cetățeanul a preferat să voteze stejari, trandafiri, doi copii care se țin de mână, adică pentru schimbarea în bine. În rezultat, alinasu’ a admis furtul unui miliard, ca în codrii Orheiului.
Acum cetățeanul e într-o mare-mare încurcătură. Unii, îl îtrag de mânecă să-i voteze pe ei pentru fapte, nu vorbe, alții, îl trag de nasturi să opteze pentru steaua roșie, că e logic, alții, să biruie ACUM, alții, le promit, pe onoarea lui Șor, să facă în fiecare sat câte un PuținticaLand, alții, îi trag cu tot cu  turtă spre ei, întrucât Sila v pravde, alții, scot din sicriul istoriei ideea cu comuniștii la putere – ordine în țară și tot așa și tot mai departe. Firește, alegătorului nostru i se învârte capul cu tot cu cușmă.
Ce ar fi de făcut? Simplu de tot. Identificați partidul/blocul electoral în stare să măture gunoiul adunat. Votați pentru oamenii de bine, capabili să producă schimbarea în bine. Va asigur că există asemenea candidați în actuala cursă electorală, cât pentru un parlament întreg. Deci, minte, nu prostie!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"