NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Transnistria bubuie, noi ne exprimăm îngrijorarea

Parcă nu ar trebui să ne mai mire modurile în care Moscova motivează începerea războiului cu Ucraina: ba că trebuie s-o denazifice și s-o demilitarizeze, ba că trebuie s-o elibereze de sub regimul unor „benderovțî” mai și drogați, ba că, de fapt, dorește să elibereze doar Donbasul, etc. Până la urmă, armata rusă înțelege eliberarea ca pe o ștergere de pe fața pământului a orașelor și satelor ucrainene și omorârea zecilor de mii de civili.

Mai nou, un oarecare militar rus de rang înalt, Rustam Minnikaev, a menționat că Rusia vrea să ocupe tot sudul Ucrainei, ca s-o lipsească de ieșirea la Marea Neagră și Marea Azov și să ajungă până în Transnistria unde: „Se înregistrează cazuri de discriminare a vorbitorilor de limbă rusă”.
Cum trebuie să tratăm această afirmație a lui Minnikaev? Ca pe o totală expresie a absurdului, or, trebuie să înțelegem că regimul separatist de la Tiraspol, care se menține pe armele, gazul și rublele Kremlinului, îi discriminează pe transnistrenii vorbitori de rusă. Să nu uităm însă că la câteva sute de kilometri de R. Moldova se duce un război crâncen dintre Rusia și Ucraina. Astfel, spusa lui Minnikaev trebuie interpretată drept o ordinară motivație a invadării R. Moldova. Nu în zadar, la scurt timp după ieșirea la rampă a militarului rus, în Transnistria s-au înregistrat câteva explozii, Tiraspolul vorbind despre faptul că este atacată de diversioniști.
În acest sens, mă tem că următoarea țară care urmează să fie „eliberată” este R. Moldova și, din păcate, nu prea avem ce face. Asta nu înseamnă defel că fanii lui Putin din Basarabia au prilejul să se bucure tare. Dacă nu sunt debili consacrați, ar trebui să vadă cum îi nimicesc soldații lui Putin pe vorbitorii de limbă rusă din Harkov, Mariupol, Herson etc. De unde și nu ne rămâne decât să ne rugăm pentru armata ucraineană – ca să reziste și să biruie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"