Anatol Moraru // Trebuie primarii din R. Moldova să fie oameni bogați?

I-am întrebat în câteva rânduri pe studenții mei dacă un scriitor trebuie, ca să devină mare, să fie un și om bogat sau nu și să-și argumenteze opțiunile cu exemple din istoria literaturii. Au constat că o bună parte dintre scriitorii talentați au fost oameni săraci și au ajuns la concluzia că, dacă aceștia ar fi fost oameni avuți, s-ar fi concentrat în exclusivitate pe realizarea proiectelor literare și ar fi dat  măsura înzestrării lor în toată plinătatea, cum I s-a întâmplat, de exemplu, contelui Lev Tolstoi sau boierului nostru Vasile Alecsandri.

Întrebarea rămâne valabilă și în cazul primarilor din R. Moldova, că tot suntem în plină campanie electoral. Spun asta pentru că, de regulă, în Occident sau în SUA în fruntea primăriilor vin oameni bogați, care s-au realizat/ împlinit și care doresc  într-adevăr să facă bine semenilor.

Și la noi în perioada interbelică, când Basarabia era parte firească a României Mari, primari deveneau, cu unele excepții, anume gospodarii satului, oameni însătăriți, modele economice și etice pentru ceilalți membri ai comunității.

Acum, de cele mai multe ori, totul e invers. Candidații autohtoni  aspiră să devină primari, tocmai pentru a se căpătui. Vor să foloseascî funcția de edili pentru a deveni oameni bogați peste noapte.

De unde și ar trebui să alegem pe acei primari care promit alegătorilor că vor ridica nivelul de trai al consătenilor, pentru că ei au reușit să devină bogați muncind, că vor construe edificii, pentru că și-au construit case frumoase,  că vor face apeducte, pentru că și-au săpat fântâni, că vor renova drumurile, pentru că și-au pavat propriile curți…

Din păcate însă, avem cazuri când nu se mai poate face nimic. Îmi povestea  un bun prieten că a fost recent acasă, în satul de unde a porenit în lume și s-a îngrozit. Au doi candidați la fotoliul de primar: un personaj de origine masculină care iubește păhărelul și e din partea socialiștilor și un personaj feminin care are faima de a nu fi putut refuza ofertele erotice ale majorității bărbaților din localitate. Mândra doamnă e sprijinită de partidul lui Șor.

Dar… la oameni proști și primari delicați.

leave a reply