NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru //  Triumful “bâdlei moldovinești”

Fenomenul nociv pe care rușii îl numesc sugestiv bâdlo (тупой, грубый, неотёсанный, бескультурный человек)    a existat  și există și la noi.
Satul basarabean a avut dintotdeauna și putori, și bețivi, și hoți, și femei mai slabe de sentiment. Numai că instituțiile morale – biserica și “gura satului”- reușeau să mențină această “categorie de cetățeni diferiți” la cote minime. “Eliberatorii” sovietici au schimbat radical această stare de lucruri: gospodarii satului au fost fie deportați, fie reduși la tăcere, prim-planul ocupându-l de cele mai multe ori bâdla,  de, vorba sloganului proletar:” kto  bâl nikem, tot stanet vsem!”
Acum, fenomenul bâdlei înfloriește iarăși în  spațiul dintre cele două râuri.
Bâdla nu se trage la carte. Bâdla vorghește moldovinești, pentru că-i moldovan- moldovan, dar mai ales că așa a fost, știe el din istorie, Ștefan cel Mare.
Geostrategic, bâdla nu vrea unirea cu România, pentru că Moldova e mai veche decât România, pentru că nu poate uita palma dată de jandarmul roman bunelului său (tăcând despre că acesta fura găini sau arunca gunoiul după gard) și pentru că acolo toți sunt țigani, iar el e foarte blond la chip.
Bâdlanu vrea  să se integreze în Europa, pentru că  acolo toți sunt pidarași, iar el împărtășește valorile familiei  tradiționale, char dacă o nenorocește în bătăi sau bea toți banii din casă.
Bâdla rămasă în sat nu vrea să lucreze nici propriul pămând, nici la alții cu ziua. Preferă să stea în bar așteptând să-i chice vreo sută de grame. Noaptea  dă raite prin vecini, ca să fure ceva pentru propitanie.
E tocmai negru de invidie pe oamenii care au reușit, așa că poate  să taie cu toporul o livadă tânără de pruni sădită de un gospodar tânăr sau să bortelească cu atifiorka turma de oi a unui alt gospodar. Da de ce aceștia să aibă atâta, iar el nimica?
Politic vorbind, bâdla votează cu Șor, pentru că acesta a furat, da i dă șî lui.
Bâdla votează cu Dodon, odată ce acesta îi iubește pe ruși, iar  bâdla tot îl iubește pe Putin, pentru că-i mujâc.
Bâdla îl votează și pe Plahotniuc, dar nu pentru principii și valori, ci pentru bani.
Bâdla nu votează pentru Maia Sandu, pentru asta  matinkă-i lesbiancă, pentru că n-are familie, măcar așa nenorocită ca a lor.
Bâdla nu-l votează pe Năstase pentru că aista e finul lui Țopa, dar  nu-l deranjează că Candu e finul lui Plahotniuc. În genere, viitorul pentru bâdlă înseamnă dacă a găsit a doua zi ceva crăpăt și băutură
Bâdla iubește concertele na haleavu și pomenile electorale, și îi place să fie dus cu aftobusu la mitinguri.
Bâdla e agresivă când apără valorile tradiționale ale poporului moldovinesc, poate să-i scurteze coama unui tânăr cu viziuni mai libere sau să bată vreo jurnalistă care scrie rău, cum i s-a spus, despre oamenii buni de la putere.
Cum lumea bună pleacă și pleacă din acest paradis destrămat, bâdla se rășchirează.
Dumnezeu tace, deocamdată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"