NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Turismul ca motor al dezvoltării

Nu e adevărat că spațiul nostru dintre râuri nu este irigat. Dimpotrivă, funcțioanează irigația prin picături de absurd.  Astfel, una din specialitățile la modă, specialități cu/prin care universitățile încearcă să supraviețuiască astăzi, propunând-o candidaților la admitere, este turismul. Vorbeam de absurd, or, cum să propui studierea unei discipline sau să ai în nomenclator ditamai Minister al Turismului (mai ieri) când infrastructura turismului lipsește aproape cu desăvărșire la noi.
Dacă în gura asta de rai uitată de Dumnezeu marii bărbați ai neamului s-ar gândi la binele țării și nu doar la binele propriu, apoi ar fi în stare să ajungă la o concluzie demnă de oamenii deștepți peste măsură: turismul aduce mari profituri.  La  îmdemână minții lor stă o statistică consacrată care demonstrează că țările, care au știut să folosească din plin frumusețile inconfundabile ale peisajelor naturale: munte , mare, râu, pădure, junglă, taiga sau ale celor citadine: orașe, cartiere, edificii cu arhitectură  impresiionantă, prosperă. Le-a fost îndeajuns să investească serios în construcția unei infrastructuri necesare: drumuri impecabile, edificii impunătoare (hoteluri, pensiuni, stațiuni balneare, turistice), personal bine școlit etc. Și dacă ai toate astea, nu-ți rămâne decât să le gestionezi cu grijă și să aduni profiturile. Or, o stațiune pe malul mării, de exemplu, nu e ca o uzină siderurgică care are nevoie în permanență de materile primă, de organizarea procesului de producere propriu-zis, de identificarea unor piețe de desfacere a mărfii și de multe altele.
Nu vom afirma că în R. Moldova nu există deloc turism, cred că el este într-o formă incipientă și urmează a fi dezvoltat. Avem exemplul unei zone în care turismul rural înflorește: Orheiul Vechi. Oaspeții străini prețuiesc înalt calitățile serviciilor pensiunilor turistice particulare din Trebujeni și Butuiceni. Asemenea modele trebuie susținute și promovate de stat. Astfel,  decât ar risipi eforturile și banii pe fel de fel de festivaluri: vinului, peștelui, căpșunii, pâinii, covorului, iei, mărului etc, care în forma în care sunt organizate dau efecte minime, statul ar face bine să elaboreze un proiect vast de reabilitare a conacelor boierești din R. Moldova, aflate acum în parajină, care, renovate, ar putea prezenta un mare interes prin arhitectura lor, ar putea să devină și zone de agrement, seducătoare pentru turiștii străini. Mai ales că aproape fiecare dintre aceste conace este împrejmuit de un parc. Venirea masivă și constantă a turiștilor străini, cu valuta lor cu tot, ar contribui la dezvoltarea republicii.
Într-o țară în care nu funcționează mai nimic, turismul ar putea deveni motorul care ar impulsiona și economia și agricultura, liftând, în consecință, nivelul de bunăstare al populației.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"