Anatol Moraru // Unde s-a dus miliardul, acolo se duce și gazul

Recent, procurorii au descins la sediile MoldovaGaz și ChișinăuGaz pentru că a fost pornită o urmărire penală în baza mai multor infracțiuni: evaziune fiscală, spălare de bani, întocmirea de documente false, licitații trucate etc. În rezultatul unor asemenea exerciții  de sustragere,  conducerea MoldovaGaz a obținut peste 50 de milioane de lei care au trecut în viteză pe lângă visteria statului. De mult trebuia procuratura să nu doarmă. Consumatorii simpli din R. Moldova, printre care mă număr, bănuiesc de ani buni că ceva nu e în regulă la MoldovaGaz cu prețul și calitatea gazului livrat, cu gonflarea numărului de angajați.

Îmi amintesc cum în anii de pomină 91-92,93… trebuia să încălzim la aragaz căldări cu apă ca să scăldăm copilul, apa în căldări începând să fiarbă după vreo 15-20 de minute cel mult. Era cât de cât  gaz de calitate în conductă atunci. Acum un ceainic pus la foc începe să fiarbă peste vreo 7 minute. Băieții s-au învățat între timp o șmecherie:  să pompeze aer în gazoduct. Deși, caligrafiez  în fiecare factură pentru gaz indicațiile contorului, oricum trebuie neapărat să mai o sun și pe o doamnă angajată căreia îi dictez aceleași date. Dacă nu o fac, atunci factura indică cei 12 metri cubi de gaz – consum mediu. De ce, domnilor șefi pe gaz mai plătiți suplimentar lefuri grase cuiva, când un singur calculator poate să înregistreze datele contorului. Ca să nu mai vorbim de galopul prețurilor. Tarifele pentru gazul consumat cresc încontinuu, chiar dacă prețurile pe piețele mondială mai și scad. Însă șefii de la MoldovaGaz și prietenii lor de la ANRE obișnuiesc să argumenteze majorările tocmai făcând trimitere  la ascensiunile de pe piața mondială.

Înțelegem încă o dată că în țara asta s-au furat nu doar miliarde, dar și că oamenii au  fost și mai sunt jefuiți plătind exagerat de mult pentru gaz, energie electrică, energie termică, apa potabilă și alte facturi și servicii.

Poate a venit timpul ca tâlharilor de la MoldovaGaz să le fie aplicat, ludic vorbind, un tratament sever pe zonele „de unde iese gazele”, vorba neuitatei Eugenia Ostapciuc. La modul serios însă, acest focar de corupție și hoție trebuie lichidat întru binele tuturor cetățenilor.

leave a reply