NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Unde sunt pașoptiștii de astăzi?

Istoria românilor vorbește frumos despre generația pașoptistă: Kogâlniceanu, Russo, Alecsandri, Bălcescu, Rosseti, Golescu, Bolintineanu, Barițiu etc., personalități marcante care au reușit să realizeze Unirea din 1859, să inițieze construcția unei societăți după modelul celei occidentale, să edifice o cultură reprezentativă, bună de așezat în garnitura continentală etc.  Eforturile pașoptiștilor sunt de admirat și de  prețuit și  pentru că au izbucnit din dragostea de țară și fără a urmări interese pecuniare.

Astăzi totul este altfel. Rar sunt românii (și cei basarabeni inclusiv), care să se gândească în primul rând la interesele țării și apoi la propriul buzunar, orgoliu sau infatuare. Când se încumetă să facă o faptă bună, ea neapărat miroase puternic a politică/populism.

În vremuri nu tocmai îndepărtate, prima doamnă a țării, Galina Dodon, gestiona  Fundația de Binefacere „Din suflet”, care în linii mari promova interesele politice și imaginea lui Igor Dodon. De când soțul nu mai este președinte, nu se aude nimic de activitatea acestei fundații, deși facerea de bine nu trebuie limitată în timp sau încorsetată politic. De fundația de caritate „Edelweiss” a lui Plahotniuc nici nu mai vorbim.

Fostul deputat de pe listele Platformei „Demnitate și Adevăr”, Iurie Reniță, are meritul de a fi informat prompt comunitatea despre actul de corupție intrat în istorie drept “Kuliok”, fapt care a dus la discreditarea politică totală lui Igor Dodon. Acum, odată cu reînceperea urmăririi penale împotriva lui Dodon în acest dosar, Reniță nu pregetă să ne comunice că anume această dezvăluire a determinat câștigarea alegerilor prezidențiale de către Maia Sandu. O fi, nu negăm, dar de ce Iurie Reniță se teme că istoria nu-i va prețui binele făcut țării și mai că nu cere de la președinție onoruri?

Omul politic Andrei Năstase critică dur guvernarea actuală, poate și pentru că printre cei de la putere nu se regăsesc și oameni de la PPDA. Nu e rău să critici guvernarea, mai ales când acesta gafează deseori, dar trebuie să-ți asumi propriile inepții comise. Andrei Năstase se face a uita că a votat pentru ca delegația Rusiei să fie acceptată în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Atunci, domnia sa și-a justificat rușinosul vot prin faptul că cetățenii din Rusia lui Putin ar trebui să poată  căuta dreptate la CEDO. Ei bine, actualmente Moscova a declarat că nu va recunoaște deciziile CEDO. Am vrea să aflăm dacă opțiunea de atunci al lui Năstase a fost un act de miopie politică sau altceva, și mai rău.

Se zvonea că fostul prim-ministru Pavel Filip ar fi câștigat 200 de milioane în valută pentru că ar fi insistat pe lângă Poroșenko pentru ca Ucraina să ridice embargoul aplicat Uzinei Metalurgice de la Râbnița. Amintim că această uzină plătea impozite în exclusivitate în bugetul Transnistriei și primul ministru favoriza astfel separatismul. Uzina Metalurgică din Râbnița nu plătește nici acum  măcar un bănuț în bugetul R. Moldova, dar observăm cum guvernarea face totul ca această întreprindere, care, repetăm, alimentează separatismul, să funcționeze  cu randament.

Dacă ne spun că la mijloc sunt doar interesele țării, atunci cred că ne au de proști… În fine, mă tem că pașoptiștii au murit de tot.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"