NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Vanea, Ilan și Andrei, buni la sfaturi și idei

Cum mai avem încă de sărbătorit Anul Nou pe vechi, Boboteaza și Sfântul Ion, vă doresc, iubiți prieteni ai NordNews-ului, să ieșiți cu bine din magia răciturilor, pârjoalelor și a olivie-ului.

Guvernarea PAS se confruntă (cam din septembrie trecut) cu provocări majore. Explozia prețului la gaz a provocat scumpiri în lanț la toate și la tot: produse, servicii etc. Mai mult, se așteaptă, începând cu 1 martie, și scumpirea drastică a energiei electrice, fapt care ar putea face viața pensionarilor sau cetățenilor cu venituri modeste, de-a dreptul insuportabilă. Evident, lumea bună și informată cunoaște că majorarea prețurile e acum un trend global și nu o consecință a guvernări PAS. Unele personaje politice dubioase s-au grăbit să atace cu bucurie tot ce face Guvernul Gavriliță.

Tovarășul Ion Ceban, în loc să să se arate preocupat de treburile, multe, mărunte și dificile, ale Chișinăului, declară ritos că nu a existat de la ’90 încoace vreo guvernare mai păguboasă și, cuprins de o cumplită enervare, a decis să-și facă un partid nou-nouț ca să salveze națiunea.

Neînfricatul haiduc din Tel Aviv, pre nume Ilan Mironovici Șor, vorbește curajos, de la distanță, de dictatura Maiei Sandu și de stat capturat.

Lui Chicu în genere nu-i tace gura. El caută zilnic insecte în blana guvernării actuale, învățându-i, ca să-l parafrazăm pe Karel Capek, cum să facă ei, ceea ce ar fi făcut el, dacă ar fi putut.

Surprinde faptul că în aceste exerciții sonore/scriptice s-a antrenat și Andrei Năstase, altă dată partenerul de coaliție al PAS-ului, care susține (nici mai mult nici mai puțin) că guvernarea actuală a eșuat. Eșecul guvernării este determinat, crede Năstase, de faptul că PAS a ales să administreze treburile țării fără a implica și personaje de calitate din Platforma DA. Am putea interpreta afirmațiile lui Năstase drept expresii ale unei profunde frustrări, după ce domnia sa a obținut un procentaj rușinos la prezidențialele din noiembrie 2020, iar formația sa nu a intrat în parlament în urma anticipatelor din iulie 2021.

Pe de altă parte însă, tendința PAS-ului de a include în echipa de guvernare în exclusivitate doar membri ai acestui partid devine o problemă serioasă. Firește, te simți parcă mai confortabil, când în funcțiile – cheie sunt numiți doar membri ai PAS-ului or, oamenii care au luptat trebuie răsplătiți. Fidelitatea, se pare, contează, capacitatea/calitatea nu întotdeauna. Consecințele acestei politici, de altfel, pe care partidul Maiei Sandu are tot dreptul s-o promoveze, încep să se vadă cu ochiul liber. Nu vorbim doar de cazul Moloșag.

Chiar este de neînțeles de ce nu sunt convocați la guvernare specialiști, experți, profesioniști notorii (nu voi lista nume), care sunt în stare din bună credință, patriotism să facă bine acestei țări. Avem în R. Moldova un cetățean apolitic, care a păstrat relații albe cu managerii Gazpromului și Inter RAO și care, astfel, ar fi putut ajuta ca prețurile la gaz sau la energia electrică pe care o cumpărăm de la centrala din Kuciurgan să fie mai ieftină. Nu sunt, din păcate, diplomat de profesie, dar înțeleg că vizita pentru negocieri cu Gazpromul a lui Spînu și Kulminski la Moscova și la Sankt Petersburg trebuia bine pregătită, ca să nu ne trezim acum cu șantajul concernului rus sau cu noi majorări a prețului la gaz. La fel, nu înțeleg cum un fost diplomat, nemembru PAS, dar care și-a făcut bine meseria la Bruxelles și la București, n-a mai fost angajat în ministerul lui Popescu. Exemple ar fi destule…

PAS-ul nu are decât să pună în funcțiune filtrele pe care le tot invocă și să invite în exercițiul de guvernare specialiști bine pregătiți, numele cărora este pe buzele tuturor, chiar dacă ei nu sunt, sau nu acceptă să fie, membri a acestui partid. Aș vrea să cred că mămăliga nu explodează, dar ceea ce se întâmplă în Kazahstan arată cum se poate nărui în câteva zile o țară, când se dublează prețurile la gaz.

În rest, susțin ideea maestrului Vladimir Beșleagă că guvernarea actuală trebuie sprijinită în toate eforturile de a face bine oamenilor acestei țări.

1 Comentariu
  1. Stepaniuc Victor spune

    Autorul se contrazice atacindu-l pe Nastase si Ceban. Acestea au afirmat deasemenea ca guvernarea nu a are specialisti si ne doreste sa-i akba. Guvernarea numeste in functii oameni nepregatiti, iar begocierile cu Gazpromul sunt un esec catastrofal pentru Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"