NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Victoria are multe rude bune, pe când înfrângerea e orfană

M-am gândit la semnificațiile acestui dicton, privind la ce se face în R. Moldova ultimilor trei zile. Mirosul aprins de flori de tei se combină frumos cu mirosul proaspăt al libertății. Starea de euforie circulă pe rețelele de socializare și printre oamenii care au sperat întru bine și chiar nu au stat la dos, invocând circumstanțe de tot felul.
Acum, când foarte neașteptat, ne-am trezit într-o țară fără de Bau Baul de Plahotnic, ar fi bine să ne așezăm pe prispa minții și să ne gândim ce și cum facem mai departe.
Noua putere se va confrunta, chiar începând cu ziua de azi, cu câteva probleme deosebit de complicate, de soluționarea cărora depinde nu numai soarta ei, ci și, deloc patetic vorbind, destinul acestui norod, deocamdată încă neîncrezător în libertatea în care s-a trezit.
Noua putere va trebui să reziste valurilor de dizidenți, de luptători neînfricați cu regimul Plahotniuc, care s-au sacrificat pentru victorie … și ei vor fi mulți, iar numărul lor va crește ca și al participanților la revoluția din 1989 din România sau al participanților la războiul de pe Nistru din 1992. Ei vor cere nu doar diplome și medalii, ci și posturi, funcții… că doar au luptat, domnule, cu monstrul de Plahotniuc.
Ce va face noua putere cu cei de la Procuratură, când aceștia (vreo 620 de capete, adică mai toți)  semnau mai ieri o epistolă în care se jeluiau străinilor că sunt amenințați de imixiunea politicului în activitatea lor curată și nobilă și asta după ce ani de zile au îndeplinit orbește ordinele ce veneau de la capii unei formațiuni politice – Partidul Democrat?
Ce va face noua putere cu cei peste 400 de judecători, înhăitați în rele până peste poate, care demult au uitat cine-i Femida și au făcut dreptate, de regulă, celor care le prezentau discret mărturii bănești sau au condamnat doar  pe cei care, după cum le–a sugerat Plahotniuc erau vinovați?
Ce va face noua putere cu personajele bizare de la Curtea Constituțională, care s-au discreditat de o manieră incredibilă, încât că ai impresia că au devenit o filială a Circului?
Cum vor putea fi reformate/recuperate SIS și CNA?
Ce se va face noua putere cu puzderia de funcționari care au lucrat harnic prin diferite ministere, departamente, agenții la consolidarea regimului Plahotniuc? Se zvonește că vor rămâne doar profesionalii. Foarte bine, dar de ce acești profesionali nu s-au opus fărădelegilor comise de actorii PDM – ului, or, spre deosebire de lichele, mediocrități, lingăi și debili, ei aveau un atu puternic – profesionalismul lor. Pentru că scriitorul Paul Goma, de exemplu, a putut să reziste, chiar și fiind aruncat în închisoare, pe când alți scriitori cu nume au invocat argumente de genul:  „N- aveai cum, domnule, că Ceaușescu era un monstru!” Cei care au trădat o dată, profesioniști au ba,  vor trăda și de multe alte ori.
Se va afla oare cine a furat miliardul, adică va fi publicat, odată și odată, Raportul Kroll plătit din banii noștri, ai contribuabililor și vor fi pedepsiți făptașii?
Vor fi deconspirate și anihilate toate schemele de corupție și toate monopolurile, din care s-au îmbogățit profitorii pediști?
Vor fi pedepsiți s-au nu, toți cei care se fac vinovați sau au fost complici la crimele comise de fostul regim? Nu e vorba de vânătoarea de vrăjitoare sau de vendetă. Or, dacă nu vor sta la pușcărie criminalii, nu mai vorbiți atunci de justiție. Și apoi, se știe, o putere care nu se poate apăra, nu are multe zile de viață.
Și mai ales, va reuși să reziste noua putere și celui de al nouălea val: rudelor (frați, surori, verișori, nănași, fini, cumetri), prietenilor, colegilor(de grădiniță, de școală, de facultate, de armată, de la fostul serviciu),   consătenilor, vecinilor de palier, mahala sau cartier, când aceștia vor veni, în dulcele stil clasic basarabean, să roage pentru cineva sau să ceară pentru ei… funcții, posturi, favoruri, abateri, clemență…
Într-un cuvânt, va reuși noua putere să facă așa, ca totul să fie altfel, pentru că împotrivirea băieților alungați de la treucă va fi, se vede, una strașnică de tot?
Speranța e o fată frumoasă, ce mai.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata