Conceptul de „american dream” a intrat în uzul general de mai bine de un secol, sintagma „visul american” definind substanța tării făgăduinței, cum au fost numite Statele Unite ale Americii. În volumul “Epica Americii”, apărut în 1911, James Truslow Adams menționa că „visul american este acel vis al unei tări în care viața ar trebui să fie mai bună, mai plină, mai bogată pentru toți cu posibilități pentru fiecare în funcție de abilități și rezultate. (…) Un european din clasa medie-superioară nu poata intelege acest concept, nu-l poate interpreta.(…) … visul american nu se referă la mașini și venituri mari, ci mai degrabă la o ordine socială în care fiecare bărbat sau femeie are dreptul să-și obținăa statusul social pe care-l dorește, dacă este capabil, astfel încât să-i fie recunoscut meritul, indiferent de condiția socială din care provine”. Alți experți consideră că, la începuturi, “visul american” însemna/presupunea libertate, democrație, prosperitate economica etc., într-un cuvânt, o viață în care să-ți reușească toate și, drept urmare, să ai de toate, ca într-un vis frumos.
Cum arată „moldavian dream” –ul? Dacă în Statele Unite averile a fost făcute prin eforturile câtorva generații, moldoveanul nostru vrea totul, dar… acum și fără multă sudoare. Doar trăiește în țara ”tuturor posibilităților”, nu? Visul moldovenesc se rezumă la case cu niveluri, împrejmuite de garduri cât mai înalte și altfel decât al vecinilor, la case/apartamente copiilor, mașini scumpe, bani în bancă și în bănci, obiecte de aur în urechi, pe gât și pe degete, odihnă în Turcia, Egipt, Dubai, Coasta de Azur…
O parte dintre moldoveni trăiesc deja cu mult succes „visul moldovenesc”, în 2017 aveam aproape 1800 de milonari în R. Modova.
Alții, seduși de modelele de îmbogățire garantată, cum cred ei, se bagă în politică și țin să devină numaidecât deputați undeva: în Parlament, în Consiliul orășenesc sau raional, ca să reușească.
Când nu le iese să se prostitueze politic în numele bunăstării, unii tind să devină judecători sau procurori, că ăștia chiar trăiesc ca în vis. În acest scop, neapărat au dat/dau admiterea la Drept, or, le stau la dispoziție vreo treizeci de instituții superioare de învățământ, care pregătesc ”juriști” pe bandă rulantă.
Altă ceată de moldoveni vede cât de bine se “descurcă” cei de la FISC sau cât de bine trăiesc contabilii șefi a unor companii sau întreprinderi și se duce se duc să facă studii la economie. În consecință, avem zeci de mii de economiști și nu avem economie.
O altă modalitate de îmbrățișa strâns „visul moldovenesc” este, după mintea băștinașilor, să devină medici, mai precis, stomatologi. Așa se întâmplă că, în curând, vom avea mai mulți dentiști în republică, decât dinți în gurile cetățenilor.
O bună parte de moldoveni (și numărul lor crește zilnic) a ales să plece iremediabil spre țări, unde visul chiar devine realitate, dacă ești harnic, perseverent, onest, profesionist, adică, așa cum ai fost și în R. Moldova, dar n-ai reușit. Pentru că „moldavian dream” este o caricatură comparativ cu cel de peste ocean.

Articolul precedent
Un „Brexit dur” ar fi „o catastrofă pentru toată lumea”, avertizează ministrul de externe spaniol
Următorul articol
HOROSCOP | Decizie importantă în dragoste şi o petrecere în familie