NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Vor veni, totuși, sirienii?!

Vă mai amintiți, dragi cititori, despre povestea cu sirienii? Oricum, o reactivez, pentru că e foarte instructivă. Dodon afirma, în dulcele său stil mincinos, în prezidențialele din 2016 că Maia Sandu ar fi semnat cu Uniunea Europeană un acord, conform căruia 30 de mii migranți sirieni urmau să se stabilească în R. Moldova. A fost pînă la urmă un fakenews, cum ar spune-o nefericitul Trump.
Ei bine, povestea cu venirea sirienilor ar putea să devină realitate. Cum? Foarte simplu. Recent, Guvernul Filip a aprobat un Regulament cu privire la dobîndirea cetățeniei prin investiție, document din care reținem că străinii vor putea obţine cetăţenia RM îndeplinind următoarele condiții: „Valoarea minimă a contribuţiei nerambursabile la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100 mii de euro, iar valoarea minimă a investiţiei, în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova, constituie echivalentul a 250 mii de euro. Contribuţia la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă se varsă în monedă naţională, euro, franci elveţieni sau dolari SUA, la contul bancar al Instituţiei publice „Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova”. Cînd „traducem” sensul acestui Regulament, înțelegem că străinii bogaţi vor putea obţine garantat cetăţenia Republicii Moldova, dacă împrumută statului 250 de mii de euro pentru o perioadă de 5 ani, cu o dobîndă de 5% anual, sau dacă investesc (nerambursabil) 100 de mii de euro.
Presa de opoziție și societatea civilă au condamnat acesată ordinară decizie a guvernării, care, într-adevăr, pare mai mult decît dubioasă. Ieri, la emisiunea „Politica” cu Natalia Morari, expertul Veaceslav Negruță a analizat  în detalii nocivitatea acestui Regulament, afirmațiile argumentate ale căruia fiind deja calificate astăzi de către Adrian Candu drept „niște aberații”. Păi, cum altfel, or, puterea de la noi e singura care vorbește cu litere din Biblie. Nu avem de gînd să povestinm emisiunea, ci să nuanțăm cîteva lucruri de mare importanță, în speranța că întreaga comunitate să fie foarte atentă la ce ni se întîmplă  (grav) zilnic și să reacționeze adecvat.
În aparență, adoptarea Regulamentului este una binevenită – guvernarea vrea să adune bani în buget pentru dezvoltarea în continuare a „stabilității și bunăstării” cetățenilor. Conducătorii națiunii noastre nu înțeleg defel ce înseamnă reputația, or, dacă obții ecusonul de „mare minciunos”, orice ai afirma ulterior, nu mai este credibil.
Primo, iubiți lideri, doar spuneați că aveți destui bani pentru dezvoltare și reforme și nu aveți nevoie deloc de ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro de la europeni?
Secundo: cine garantează că banii investiți sau dați cu împrumut sunt bani curați? În Regulament se stipulează ca va exista un filtru, adică proveniența banilor și igiena investitorului vor fi verificate minuțios. Dar imediat intră în joc minciuna, pentru că apare în ring o firmă privată,  înregistrată în Dubai, care își asumă procedura examinării naturii viitorilor candidați la cetățenia R. Moldova. De ce oare statul nu vrea să cîștige total din acest proces de acordare a cetățeniei, ci acceptă ca să profite o firmă privată? Apoi, cunoastem că cei din Dubai nu sunt obligați, conform legislației, să ofere date despre proveniența banilor sau despre calitatea deținătorului de conturi. Astfel, înțelegem că sub vălul acestei secretomanii, oricine dintre cetățenii străini bogați: sirieni, iordanieni, irakieni, afganezi, palestinieni și alți arabi sau reprezentanții altor etnii, care au probleme cu legea în țara lor sau în Occident, pot să investească, adică pot de fapt să-și spele banii proveniți din te miri ce comerț cu droguri, armament, trafic de persoane etc., prin obținerea  cetățenii  moldovenești care i-ar mai și ajuta să circule liber cu biometrice prin Europa. Căci vorba vine, n-am prea auzit ca Bil Gates sau Mark Zukerberg să dorească să devină cetățeni moldoveni, investind sau dînd cu împrumut dolari.
Terțio, nu e exclus că, așa cum susține și V. Negruță,  guvernarea, mai exact cei care au beneficiat din furtul miliardului, și-ar dori să aducă acasă banii depozitați prin bănci și offșor-uri străine. Asta pentru că asistăm acum la un serios proces, inițiat de americani, la care perticipă și europenii, de descretizare a apartenenței conturilor și de obligare a explicării provenienței resurselor financiare.
Așa sau altfel, ne pomenim cu o altă diversiune a guvernării împotriva societății. De unde vă îndemn să fiți atenți la buzunare și să vă gîndiți că instituțiile europene ar putea să sisteze regimul de liberalizat de vize, iar asta ar însemna să rămînem în cușcă.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"