NordNews
Avem ce spune

Andrei Năstase despre cazul „Stoianoglo”: nu era pâine și s-a dat circ

Ex-preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, critică modul în care a fost reţinut şi arestat procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Potrivit lui, evoluţiile pe dosarul „Stoianoglo” au fost influenţate de ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco, la şedinţa Consiliului Superior al Procurorilor. Năstase s-a arătat critic şi faţă de organizarea concursului în urma căruia Natalia Moloşag a fost aleasă Avocat al Poporului, notează IPN.

Andrei Năstase evită să spună dacă va mai candida pentru funcţia de preşedinte al Partidului Platforma DA. Cert este că la 12 decembrie va avea loc Consiliul Politic Naţional al formaţiunii, în timpul căruia va fi aleasă noua conducere a partidului. Năstase a anunţat că indiferent de decizia luată la 12 decembrie, nu se va retrage din viaţa politică.

„Îmi voi duce crucea până la capăt. Mă voi bate în continuare pentru tot ce înseamnă drepturile omului, de pe ce poziţie voi face acest lucru, vom decide împreună cu colegii. Nu mai este mult până la data Consiliului, data de 12 decembrie, acum încă este perioada depunerii candidaturilor. Colegul meu s-a înscris deja şi mă bucur că Dinu Plîngău candidează. Deocamdată, nu mai sunt alte candidaturi, dar mai este timp”, a spus Andrei Năstase în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

De asemenea, preşedintele demisionar al Platformei DA n-a ratat ocazia să vină cu critici la adresa guvernării. Năstase s-a arătat revoltat de scandalul iscat în jurul instituţiei Avocatului Poporului.

„Cum a ajuns această doamnă să fie Avocat al Poporului, prin prisma agramaţiei pe care ne-a demonstrat-o? Vreau să-i văd testul de la concurs, nu neapărat la limba română, dar vreau să văd ce-a scris acolo ca să treacă acest concurs. Cine poartă responsabilitatea şi cine dă socoteală pentru acel concurs şi pentru alte concursuri despre care încă nu ştim?”, s-a întrebat Andrei Năstase.

Năstase s-a pronunţat şi pe cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Năstase dă de înţeles că prin dosarul „Stoianoglo” s-ar face justiţie televizată, pentru a demonstra societăţii evoluţii în lupta cu corupţia.

„Circ şi pâine. Din păcate, nu era pâine şi s-a dat circ. Ceea ce m-a deranjat şi-i transmit colegului meu mai tânăr Litvinenco, ideea că, prin prezenţa şi prin comportamentul său de atunci a afectat mult ancheta. Dacă e vinovat sau nu Stoianoglo, să se pronunţe instanţa, dar credeţi că la autoritatea pe care am avut-o în 2019 nu puteam să fac şi eu din astea? Nu la Procuratură, ci în Piaţa Marii Adunări Naţionale i-aţi fi avut pe Harunjen, pe Pânzari, Popa, toţi cei care au fost parte la uzurparea puterii în stat, eram erou naţional. Dar eu prefer să nu fiu erou pe 2-3 ani, prefer să rămân om al legii, om care respectă Constituţia, om care nu-i ofensează în inteligenţa lor pe conaţionalii săi”, a mai spus Andrei Năstase.

Ieri, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din arest la domiciliu şi plasat sub control judiciar pentru un termen de 30 de zile. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"