NordNews
Avem ce spune

Andrei Năstase: Există riscul ca Dodon, Șor și Plahotniuc să vină cu o majoritate formalizată

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, spune că este puțin probabil să existe surprize în timpul primei tentative de învestire a Guvernului și că miza cea mare o reprezintă cea de-a doua tentativă. Potrivit președintelui Platformei DA, „coaliția tacită PSRM-Șor” și-ar putea oficializa relația după prima tentative eșuată de învestire a Guvernului Gavrilița și i-ar putea prezenta președintelui Sandu un candidat la funcția de prim-ministru, informează IPN.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase spune că formațiunea sa rămâne consecventă în declarații și nu va susține candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru. Mai mult, Năstase se arată sceptic că aceasta va obține vot de încredere din partea Parlamentului din prima tentativă.

,,Riscul mare este ca în timpul celei de-a doua tentative să vină Dodon, Șor, Plahotniuc cu o majoritate formalizată. Potrivit deciziei Curții Constituționale, candidatul propus de o majoritate formalizată nu mai poate fi respins. Cred că va găsi o față curată și s-ar putea să n-ai ce să le reproșezi”, a declarat Andrei Năstase în cadrul emisiunii ,,Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

În contextul necesității declanșării alegerilor parlamentare anticipate, Năstase spune că Platforma DA va depune eforturi pentru a-și convinge electoratul că merită să se regăsească în următorul Parlament. Mai mult, Năstase a dat de înțeles că agreează ideea unui bloc electoral cu PAS, deși anterior președintele interimar al PAS Igor Grosu a anunțat că formațiunea sa merge pe cont propriu în alegeri.

,,Am luat act de poziția dlui Grosu, care a spus că vor merge singuri în alegeri. Nu noi am fost cei care au decis destrămarea blocului ACUM. Platforma DA a militat și militează pentru unitate în interesul cetățenilor”, a mai spus  Andrei Năstase.

Conform Constituției, dreptul de a desemna candidatura primului ministru îl are o majoritate parlamentară constituită în mod oficial. În lipsa acesteia, misiunea de a înainta Parlamentului candidatura premierului îi revine șefului statului. Dacă Parlamentul nu reușește să numească primului ministru și Guvernului în ansamblu din două tentative, apare condiția de dizolvare a Legislativului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata