NordNews
Avem ce spune

Andrei Spînu: „BERD este gata să ajute R. Moldova financiar pentru ca să facem rezerve de gaz”

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a menționat că a primit confirmarea de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) că vom primi suport financiar pentru realizarea rezervelor de gaz în această vară. Declarațiile au fost făcut eîn cadrul emisiunii Secretele Puterii de la JurnalTV, scrie agora.md

 „Chiar ieri seara târziu am primit cofirmarea de la BERD că este gata să acorde un suport finanaicar R. Moldova pentru a face aceste rezerve de gaz. În lunile următoare vom discuta despre mecansimul prin care se vor realiza. Pentru că avem nevoie de o companie care să fie pregătită să facă aceste achiziții. (…) BERD are și niște standarde corporative de transparență, de corectitudine și începând din ianuarie noi vom capacita Energocom ca ei să fie în vară gata să facă acele achiziții pentru rezerve. Problema financiară și problema de capacitare este rezolvată, acum trebuie să intrăm în faza de execuție și până la vară conform planului nostru vom fi pregătiți” a declarat Andrei Spînu.

Viceprim-ministrul a mai explicat de ce R. Moldova nu a făcut rezerve de gaze în vara anului 2021.

„Eu am primit un anumit argument, de ce nu s-au făcut rezerve, trebuie să recunosc că nu înțeleg acel argument. Și anume că în luna mai a fost un accident în Federația Rusă în care au scăzut livrările de gaz spre întreaga Europă și a fost nevoie să fie consumate acele 50 de milioane de metri cubi care erau stocate în acea perioadă. Respectiv au fost consumate. Și când am intrat în a doua jumătate a verii deja nu mai erau acele stocuri”.

Totuși Spînu a menționat că acest argument nu este viabil, pentru că rezerva de stat de gaze ar trebui să fie așa cum este cea de grâu sau de păcură, indiferent de situație.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"