NordNews
Avem ce spune

Andrei Spînu dezvăluie cât a plătit Moldova pentru gazul din Polonia, Olanda și Ucraina! Suma este exorbitantă

Guvernul Gavrilița a transferat pe contul companiei Energocom 1,7 miliarde de lei pentru majorarea capitalului social. Decizia a fost luată de către autorități, pentru a procura gaz natural din surse alternative. Banii au fost alocați din bugetul de stat prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 22 octombrie. Decizia a fost luată în urma reducerii livrărilor de gaze cu 35% de către Gazprom, dar și a crizei energetice în care s-a pomenit țara, scrie Realitatea.md. 

În cele cinci zile de la sfârșitul lunii octombrie Energocom a lansat șapte licitații și a achiziționat gaz de la o companie poloneză PGNiG, Olandeză – Vitol și Naftogaz. De la primele două achiziționat câte 1 mil. de metri cubi de gaz, iar de la compania ucraineană Naftogaz a cumpărat cel mai mult – 15 mil. metri cubi.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat într-o conferință de presă că prețul achitat de Republica Moldova a fost de 994 USD per mia de metri cubi. Iar per total pentru gazul consumat de la cele 7 licitații au fost cheltuiți 17 mil. USD. „Banii care au rămas din cei 1,7 miliarde de lei vor fi returnați la bugetul de stat”.

Din 22 octombrie 2021 în R. Moldova a fost anunțată starea de urgență privind sectorul gazelor naturale. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prin hotărârea nr. 1 din aceeași zi, a mandatat Energocom, companie deținută în proporție de 100% de stat, să achiziționeze gaze pentru a fi furnizate la frontiera cu Republica Moldova și să încheie contrate cu companiile care vor participa la licitație.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"