NordNews
Avem ce spune

Angajații Serviciului Vamal au prevenit 27 tentative de trafic ilicit de mărfuri

Ultima săptămână, angajații Serviciului Vamal au prevenit 27 tentative de trafic ilicit de mărfuri.

Cazurile au fost înregistrate de către inspectorii posturilor vamale Leușeni, Palanca, Sculeni, Briceni, Aeroportul Internațional Chișinău, precum și de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal.

În rezultatul controalelor vamale au fost depistate: tehnică de calcul presupusă a fi utilizată pentru crearea monedelor virtuale, televizoare, aparate de cafea, laptopuri, tablete, telefoane mobile și accesorii pentru acestea, căști audio, fiare de călcat, corpuri de iluminat, articole sanitare, piese auto, articole vestimentare, încălțăminte, genți, parfumuri, stofă, cafea în asortiment, ton, articole chimice de menaj ș.a.

Totodată, în aceiași perioadă ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal, au contracarat o nouă tentativă de trafic ilicit cu produse din tutun, în urma căreia au fost depistate și ridicate peste 101.400 de țigarete, de diferite mărci și fără timbru de acciz.

Concomitent, în perioada de referință la posturile vamale Chișinău 1 (PVI, Industrială), Chișinău 2 (PVI, Cricova), Chișinău 3 (PVI, Petricani), Chișinău 4 (PVI, Poșta), Bulboaca (PVI), Căușeni 1 (PVI), Rezina (PVI) și Bălți (PVI) au fost stabilite 54 încălcări și anume: declararea neautentică a mărfurilor, încălcarea termenului de tranzit, indicarea parțială a mărfurilor în declarația vamală, surplus de marfă stabilit în cadrul controlului fizic, date contradictorii în actele de însoțire a mărfurilor, indicarea greșită a descrierii mărfii, lipsa sigiliului vamal, indicarea eronată a valorii mărfurilor, încălcarea termenului de încheiere a regimului, ș.a.

Adițional, funcționarii vamali au identificat:
•    121 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).
•    18 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3.000 la 4.500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"