NordNews
Avem ce spune

Angajatorii din Moldova, amendați cu 42 de milioane de lei pentru folosirea muncii la negru

Cu 42 de milioane de lei au fost amendați angajatorii din Moldova pentru folosirea muncii la negru. Cel puțin asta arată datele Serviciului Fiscal de Stat, care au fost făcute publice la ședința Consiliul Economic al premierului, scrie tv8.md.
Reprezentanta Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Nicoleta Nimerenco a menționat că în 2018 au fost constatate 193 de cazuri de utilizare a muncii la negru sau de achitare a salariilor în plic. Statul a aplicat în aceste cazuri amenzi în valoare de 42,5 mln. lei, din care la moment au fost achitate peste 15,6 mln. lei. Reprezentanta SFS a mai declarat că după facilitățile fiscale promovate de Guvern anul trecut, mai mulți agenți economici își trec activitatea „pe alb”.
Potrivit unui comunicat de presă, în primele 9 luni ale anului 2018, angajatorii declarau lunar un fond de salarizare de 3 miliarde 900 de milioane de lei, în lunile octombrie-decembrie fondul de salarizare a ajuns la 4 miliarde 500 de milioane de lei. Iar în ianuarie 2019 acesta constituie 4 miliarde 451 de milioane de lei.
Potrivit acelorași date ale Serviciului Fiscal de Stat, s-a mai constat că și salariul pe care îl achită agentul economic astăzi diferă de cel plătit în 2018 care constituia 5,3 mii lei față de 5,9 mii lei cât este acum.
Potrivit reprezentanților SFS în RM sunt trei segmente cu risc maxim de utilizare a muncii nedeclarate: HORECA, transport și construcții. Serviciul Fiscal va verifica câte 100 de agenții economici din aceste domenii, în scop de conformare, în perioada martie-septembrie. Se va lucra la aspecte de colectare a probelor și recomandări pentru agenții economici de a-și schimba modul de activitate a afacerii. Cei care nu se vor conforma, susțin reprezentanții SFS, se vor alege cu amenzi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"