NordNews
Avem ce spune

ANI se disociază de decizia inspectorului de integritate în cazul lui Igor Dodon

La scurt timp după ce au fost emise acte de constatare în care sunt vizați Igor Dodon și Lilian Carp, reprezentanții Autorității Naționale de Integritate au venit cu mai multe precizări. ANI a subliniat că „actele de constatare sunt emise de inspectorii de integritate, care sunt independenți și duc răspundere juridică personală pentru deciziile luate”.

Menționăm că, astăzi, a apărut informația că fostul președinte al țării, Igor Dodon, nu a încălcat legea atunci când a deținut funcția de șef al statului, concomitent cu cea de președinte al Asociației Obștești „Federația de Șah a Republicii Moldova”. Cel puțin așa a constatat Autoritatea Națională de Integritate, după ce inspectorul de integritate, Ion Nicolaev, care a examinat sesizarea, a emis un act de constatare în favoarea ex-președintelui, deși anterior ANI pe situații similare a emis cu totul alte acte de constatare.

ANI a venit cu o reacție și clarificare, prin care spune că „se disociază deocamdată de decizia inspectorului de integritate”, întrucât nu este în drept să intervină.

Totodată, reprezentanții ANI au precizat că pe spețe similare, privind controlul regimului juridic al incompatibilităților de funcție, există deja decizii prin care inspectorii de integritate au stabilit încălcarea regimului juridic al incompatibilităților în privința demnitarilor de stat.

  1. În primul caz este vorba despre ex-deputatul Dumitru Diacov. În timp ce se afla în mandatul de deputat, în anul 2017, acesta a obținut și calitatea de președinte al unei Fundații (https://ani.md/sites/default/files/2021-09/Dumitru%20Diacov%281%29.PDF );
  2. Și fostul deputat, Nicolae Pascaru a deținut pe parcursul mandatului său mai multe calități incompatibile cu funcția de demnitate publică. Acesta figurat și în calitate de Președinte în cinci asociații obștești, cu activități în domeniul sportului și dezvoltării business-ului mic și mijlociu (https://ani.md/sites/default/files/2021-09/Nicolae%20Pascaru.PDF);
  3. În anul 2020, fostul deputat, Alexandru Nesterovschi a fost  identificat în perioada deținerii funcției de deputat, că și-a exercitat drepturile și obligațiile sale în funcția de administrator al unei companii (https://ani.md/sites/default/files/2021-01/Alexandr%20Nesterovschi.PDF ) .
  4. Un alt exemplu pe numele căruia inspectorii de integritate au constatat incompatibilitate de funcție este ex-deputatul  Nicolae Juravschi, care a deținut simultan, nouă ani la rând, și funcția de președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Moldova (CNOS) – (https://ani.md/sites/default/files/2020-11/Nicolae%20Juravschi.PDF );
  5. La fel, și fostul deputat Radu Rebeja, în toamna anului curent, a fost depistat cu deținerea concomitentă a funcției de președinte a unei asociații obștești din domeniul sportului (https://ani.md/sites/default/files/2021-11/rebeja.pdf ).

„Toate actele sus-specificate au fost contestate și se află pe rolul instanței de fond. Legalitatea acestor acte de constatare nu este pusă la îndoială, deoarece, la moment, nu sunt decizii de judecată prin care actele ar fi fost anulate.

Mai mult ca atît, prin Decizia Curții Constituționale a RM nr. 146 din 28.09.2021, Înalta Curte a statuat că incompatibilitatea reprezintă, de esență, o situație în care una și aceeași persoană exercită o funcție publică în paralel cu o alta ori cînd aceasta deține o calitate sau exercită o activitate în condițiile în care legea interzice acest lucru. Astfel, Curtea reține că incompatibilitatea, ca stare de fapt, nu este condiționată de caracterul oneros sau gratuit al activităților considerate a fi incompatibile.

În baza acestor exemple, ANI își rezervă dreptul de a se disocia deocamdată de decizia inspectorului de integritate pe aceste două cazuri în vederea efectuării unei analize mai ample în cadrul unei cercetări interne dacă inspectorul de integritate s-a condus de practica ANI și de toate procedurile și spețele similare, care au existat pe regimul incompatibilităților de funcție”, se mai arată pe pagina ANI.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"