NordNews
Avem ce spune

ANRE în legătură cu majorarea prețurilor la carburanți: „Începând cu 1 ianuarie s-au majorat cotele accizelor”

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au emis luni, 3 ianuarie, un comunicat de presă prin care anunță că majorarea prețurilor la produsele petroliere în noul an „se datorează în mare măsură faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al R. Moldova”.

ANRE a stabilit că marți, 4 februarie, un litru de benzină va costa 21 de lei și 30 de bani, iar un litru de motorină – 17 lei și 73 de bani.

pretul maxim

În acest context, ANRE menționează că prin Legea nr. 257 din 16 decembrie 2020 au fost majorate gradual cotele accizelor pentru o perioadă de 3 ani, respectiv pentru anii 2021 – 2023, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare.

În rezultat, din 1 ianuarie 2022 acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 586 de lei și pentru o tonă de motorină cu 237 de lei, care în consecință se reflectă în prețul final la pompă în mărime de plus 54 bani/litru la benzina COR 95 și 25 bani/litru la motorină.

Acest fapt, cumulat cu ultimele tendințe de creștere a prețurilor la bursele internaționale a generat pentru ziua de mâine, 4 fembruarie, următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

Pentru benzina COR 95 – 21,30 lei/litru,
Pentru motorină – 17,73 lei/litru.

ANRE subliniază că, majorarea prețurilor bazată pe creșterea cotei accizelor poartă un caracter unic, fiind aplicată în prima zi de calcul a anului nou. În continuare, evoluțiile zilnice ale prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard vor fi influențate exclusiv de nivelul cotațiilor la bursele internaționale și ratele de schimb ale monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

Agenția reiterează că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard asigură prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, reflectând fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor. Totodată, mecanismul actual de formare a prețurilor exclude orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate ale acestora.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"