NordNews
Avem ce spune

ANSP a realizat 31 de secvențieri ale virusului COVID-19 și în toate probele a identificat varianta Delta

Agenția pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță luni, 13 decembrie, că a realizat 31 de probe investigate, iar potrivit rezultatelor obținute în urma investigațiilor, în toate cele 31 de probe a fost identificată varianta Delta a noului virus, scrie zdg.md.

Laboratorul ANSP a fost echipat cu un secvențiator de ultimă generație, procurat și donat de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care are menirea să identifice variantele de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral.

Potrivit ANSP, acest lucru va permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice, investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice, precum transmisibilitatea și severitatea bolii, identificarea grupurilor de risc pentru a ghida acțiunile de sănătate publică, evaluarea legăturii dintre tulpinile virale din cadrul clusterelor epidemiologice și monitorizarea contactelor și a altor măsuri de sănătate publică, evaluarea și confirmarea reinfectărilor, evaluarea impactului mutațiilor asupra performanței medicamentelor antivirale.

Rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre. La fel, secvențele de consens vor fi partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutații existente în alte țări.

În context, ANSP susține că OMS a instruit cinci specialiști ai laboratorului virusologic al ANSP, care vor stabili criteriile de selectare a probelor pentru secvențiere, astfel încât să identifice posibilele variante de mutații.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"