Probabil fiecare are sau a avut în trusa medicală de acasă un termometru ce conține 2 g de mercur, care, pe lângă utilitatea sa în calitate de dispozitiv medical, poate deveni un adevărat pericol având consecințe grave pentru sănătatea populației, mai cu seamă a copiilor.
Specialiștii atenționează că mercurul este un metal toxic, în special atunci când intră în contact cu organismul uman, fie pe cale respiratorie sub formă de gaze, fie pe cale cutanată sau digestivă, sub formă lichidă. În ultima perioadă, se constată o majorare a numărului de intoxicații cu astfel de metal, fapt ce denotă lipsa conștientizării populației cu privire la impactul negativ posibil al mercurului asupra stării de sănătate.
Anual, Agenția Națională pentru Sănătate Publică înregistrează de la 5 până la 10 cazuri de intoxicații cu mercur, majoritatea fiind în rândul copiilor.
Mercurul (Hg):
– este periculos pentru om sub orice formă și în orice concentrație;
– provoacă intoxicații prin inhalarea vaporilor sau absorbție prin piele;
– afectează sistemul nervos, renal și gastrointestinal;
– trece din stare lichidă în stare gazoasă la temperatura mai mare de +18ᴼC.
Copiii sunt dotați de la natură cu pasiune pentru cunoaștere, iar prin curiozitatea lor naturală, accidental pot face intoxicații cu diverse substanțe chimice, cu un nivel diferit de toxicitate. Organismul copiilor este în proces de creștere și dezvoltare, fapt prin care sunt mai sensibili decât adulţii la acțiunea nefastă a mercurului la pătrunderea acestuia în limitele organismului. Este indispensabil să nu lăsați copiii fără supraveghere și să-i limitați accesibilitatea la substanțe chimice sau obiecte care le conțin.
Specialiștii ANSP atenționează că, în cazul spargerii unui termometru cu mercur, este necesar să:

  • informați prin telefon Centrul de Sănătate Publică teritorial și solicitați ajutor metodic și Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale poate ajuta să curățiți locul de mercurul scurs din termometru;
  • aerisiți încăperea;
  • părăsiți încăperea, închideţi uşile și interziceţi accesul;
  • îmbrăcați mănuşi de cauciuc ori material plastic dacă încercați să strângeți mercurul;
  • în cazul scurgerii pe covor – scoateți covorul cu atenție din odaie sau taiați secţiunea contaminată;
  • în final ştergeţi zona cu o cârpă umedă;
  • mercurul colectat se plasează într-un vas cu apă;
  • adresați-vă specialiștilor din cadrul Agenției de Mediu pentru preluarea acestuia și stocare sigură.
  • izolați cartonul şi sticla spartă, mănuşile, cârpa şi orice alte haine contaminate în saci dubli;
  • tratați suprafața poluată cu soluţie de săpun cu sodă alimentară (40 g săpun şi 50 g de sodă alimentară se dizolvă în 1 litru de apă fiartă răcită) ori permanganat de caliu.

De asemenea, ANSP recomandă adulților să-i supravegheze permanent pe cei mici, să se asigure că nu au la îndemână mijloace ce pot constitui surse de pericol pentru sănătate.
ANSP menţionează că este de relevanță majoră sensibilizarea și comunicarea continuă a populației privind pericolul substanțelor chimice, inclusiv al Mercurului.
DESCHIDE.MD