NordNews
Avem ce spune

Antirecord al prezenței la vot. PromoLEX a prezentat principalele constatări cu privire la turul II al alegerilor de la Bălți

Promo-LEX prezintă principalele constatări cu privire la desfășurarea turului II al alegerilor locale noi din municipiul Bălți, care a avut loc la 19 decembrie 2021. Astfel, conform datelor, doar 9,98 % (10 218) dintre alegători s-au prezentat la urne, ceea ce „pare a fi cea mai scăzută prezență la vot din istoria alegerilor din Republica Moldova”.

Potrivit observatorilor Promo-LEX, secțiile de votare monitorizate s-au deschis și s-au închis regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale a fost, în general, rapidă și calmă. Totuși, în una (SV 045) din cele opt secții monitorizate, un observator, care potrivit președintelui BESV ar fi fost de la „Centrul pentru Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului”, s-a implicat în procesul de numărare, fiind necesară intervenția poliției pentru a calma spiritele. De asemenea, în SV 045 potrivit observatorului Promo-LEX, procedurile de votare și numărare a voturilor nu s-au desfășurat cu respectarea măsurilor de protecție COVID-19. Într-un alt caz (SV 051) membrii BESV nu au întocmit inițial formularul special de numărare a rezultatelor votării, după care procesul verbal.

De asemenea, în SV 045 potrivit observatorului Promo-LEX ,,procedurile de votare și numărare a voturilor nu s-au desfășurat cu respectarea măsurilor de protecție COVID-19. Într-un alt caz (SV 051) membrii BESV nu au întocmit inițial formularul special de numărare a rezultatelor votării, după care procesul verbal”, se arată în constatările Promo-LEX.

Numărarea în paralel a voturilor efectuată de către MO Promo-LEX confirmă rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Din numărul total de 60 de procese verbale (PV) colectate, 8 au fost obținute direct de la birourile electorale ale secțiilor de votare (BESV) observate, iar alte 52 PV au fost colectate în procesul depunerii acestora de către președinții BESV la Consiliul electoral de circumscripție electorală (CECE). Totodată, remarcăm numărul mare de buletine de vot care au fost declarate nevalabile – 1786 (17.53%).

În concluzie, Promo-LEX remarcă necesitatea clarificării prevederilor din Codul Electoral cu privire la organizarea turului II de scrutin. Turul II al alegerilor locale noi din 19 decembrie 2021 desfășurate în mun. Bălți a avut loc în contextul în care, anterior Comisia Electorală Centrală a decis suspendarea scrutinului preconizat pentru data de 5 decembrie 2021. Această hotărâre a fost luată având în vedere anularea înregistrării unui concurent electoral care a admis încălcarea prevederilor legale privind regulile de finanțare a campaniei electorale.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"