NordNews
Avem ce spune

Anul agricol 2021 începe fără surprize neplăcute

Pentru culturile de câmp, anul agricol 2021 începe în a treia decadă a lunii martie – începutul lunii aprilie, iar pentru culturile pomicole și viță-de-vie a început mai devreme, a afirmat pentru IPN Vasile Șarban, șef de direcție la Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Potrivit lui Vasile Șarban, lucrările agricole de toamnă au fost efectuate la timp. Astfel, au fost semănate suprafețe de 401 mii ha, echivalente cu cele din toamna 2019. Grâu de toamnă a fost semănat pe o suprafață de circa 318 mii ha, orz – pe 47 mii ha, rapiță – pe 34 mii ha, iar alte culturi agricole au fost semănate pe o suprafață de circa 2 mii ha. Aceste suprafețe semănate sunt echivalente cu cele din 2019. În 2020, însă, suprafețele de culturi agricole au fost afectate de seceta din 2019, a menționat Vasile Șarban.

Responsabilul de la Ministerul Agriculturii a precizat că nu există plângeri din teritoriu că înghețurile de până la -20 de grade, care au fost în a treia decadă a lunii februarie anul curent ar fi afecta culturile agricole. Potrivit lui Vasile Șarban, aceste înghețuri nu au fost atât de critice, pentru culturile agricole.

„Temperatura critică de rezistență pentru culturile cerealiere de toamnă este de -17, -18 grade la nodul de înfrățire, care se află la 20 cm de la suprafața solului, iar această temperatură este cu 5-6 grade mai mare decât temperatura de la suprafața solului. Totodată, nu este exclus că pe anumite terenuri aceste geruri au afectat într-o oarecare măsură semănăturile de grâu, la suprafața solului. Chiar dacă a fost afectată partea aeriană a plantelor, rădăcinile sunt rezistente și ar putea să vegeteze”, a subliniat Vasile Șarban.

Svetlana Mironov, șef direcție monitoring agrometeorologic din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat a precizat că la începutul perioadei de vegetație rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu culturi de toamnă și arătura de toamnă vor constitui în fond 110-175 mm, ceea ce constituie 80-135% din normă. În prezent, în raioanele de nord ale țării rezervele de umezeală constituie 90-135% din normă, în raioanele de centru – 80-120% din normă, iar în raioanele de sud – 80-100% din normă. Svetlana Mironov a precizat că situația privind rezervele de umezeală din sol este în prezent mai bună, în comparație cu cea de acum un an.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"