NordNews
Avem ce spune

Anunțul șefului NASA, după ce Rusia a refuzat să se alăture programului Artemis, de explorare a Lunii

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a declarat că încă așteaptă sprijinul agenției spațiale a Rusiei (Roscosmos) în programul său Artemis, care vizează retrimiterea oamenilor pe Lună până în anul 2024. Anunțul a venit după ce Dmitri Rogozin, directorul Roscosmos, a declarat că agenția sa nu are niciun interes de a colabora cu NASA în acest program.
Jim Bridenstine a precizat, pentru Reuters, că „relația dintre NASA și Roscosmos este solidă” și a subliniat că partenerii internaționali vor juca un rol cheie în planul NASA de a readuce oameni pe suprafața lunară până în 2024 și de a construi o stație spațială orbitală pe Lună.
„Am o relație bună cu Dmitri Rogozin, așa că sper că există oportunități pentru a continua să colaborăm”, a spus Bridenstine, referindu-se la directorul general al Roscosmos.
Dmitri Rogozin a numit, însă, programul Artemis al NASA un „proiect politic” și l-a asemănat cu NATO, alianța militară occidentală pe care Rusia a evitat-o mult timp.
„Cu proiectul lunar, asistăm la delimitarea partenerilor noștri americani de la principiile de cooperare și sprijin reciproc care s-au dezvoltat cu ISS (Stația Spațială Internațională n.r.)”, a spus Rogozin într-un interviu acordat publicației Komsomolskaya Pravda.
„Sincer vorbind, nu ne interesează participarea la un astfel de proiect”, a adăugat șeful Roscosmos.
În mai, Administrația Trump a dezvăluit pactul internațional numit Acordurile Artemis care vizează atragerea de aliaţi în planul NASA de a construi staţii spaţiale pe Lună în următorul deceniu.
NASA se așteaptă ca Rusia să spijine viitoarea Gateway, o staţie spaţială care ar trebuit să orbiteze în jurul Lunii. Stația Gateway ar urma să fie construită de mai multe companii private și țări, fiind o piesă cheie pentru programul Artemis.
Prin programul Artemis, administrația Trump urmărește și mineritul pe Lună.
Timp de două decenii, relația spațială dintre Statele Unite și Rusia a fost în mare parte diferită de geopolitica de pe Pământ, în special din cauza dependenței NASA de vehiculele Soyuz pentru trimiterea astronauților americani către stația spațială. NASA are acum programe de trimitere a astronauților la bordul capsulelor spațiale deținute de SpaceX și Boeing. Primul transport a fost deja realizat, în 30 mai, de către Space X, odată cu lansarea Crew Dragon.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"