NordNews
Avem ce spune

Aproape 200 de alegători sunt așteptați duminică la Consulatul Ucrainei din Bălți.

Până la alegerile prezidențiale din Ucraina au mai rămas trei zile. Aproape două sute de persoane care dețin pașaportul statului vecin sunt așteptate să-și exercite votul la Consulatul din Bălți, unde va fi deschisă o secție de votare.  Potrivit Consulului Oleg Evdachimov, la scrutin vor putea participa doar cetățenii care s-au înregistrat în listele alegătorilor până pe 25 martie.
 

Oleg Evdachimov, Consul

 
E greu de spus câți o să vină. La aceste alegeri ne așteptăm la 100,150 sau aprope 200 de alegători. La alegerile precedente s-au prezentatat mai puțin de 100 de oameni, spune Evdachimov
 
Diplomatul ucrainean, care anterior a activat la consulatele din Hamburg și Sankt-Petersburg, a vorbit despre programul de lucru în ziua alegerilor și a enumerat regulile pe care trebuie să le respecte alegătorii.
 
 În clădirea Consulatului este deschisă o secție de votare unde sunt așteptați alegătorii să voteze. Acum, acolo lucrează comisia electorală. Secția va fi deschisă de la ora 8:00 până la ora 20:00. Pentru ca cetățenul Ucrainei să voteze, el trebuie să vină personal la secția de vot. Trebuie să dețină un pașapot valabil, nu vor putea vota în baza buletinului de identitate. Încă un lucru important: cetățeanul trebuie să fie inclus în lista alegătorilor, explică consulul.
 
La aceste prezidențiale sunt așteptați și locuitorii din Transnistria care dețin pașaport ucrainean.
 
Pe teritoriul din stânga Nistrului locuiesc multe persoane care dețin cetățenia Ucrainei, stau la evidență la noi și pe care îi așteptăm să voteze. 
 
Pentru alegerile prezidențiale din Ucraina, în Republica Moldova vor fi deschise două secții de votare – una la Bălți și alta la Chișinău. Potrivit ultimului sondaj, principalul favorit este actorul Vladimir Zelenski. Pentru el și-ar da votul 25 la sută dintre respondenți. Zelenski este urmat în top de actualul președinte, Petro Porosenko, cu 14% și de Iulia Timosenko, cu 9%.
În Ucraina sunt aproximativ 29,8 milioane de alegători cu drept de vot, iar CEC-ul ucrainean a tipărit peste 30,4 milioane de buletine.
În ziua alegerilor, ucrainenii pot vota la una din cele 29.800 de secții de vot care se află sub controlul autorităților de la Kiev, excepție făcând regiunile Lugansk și Donețk, controlate de către separatiștii pro-ruși.
Comisia Electorală Centrală din Ucraina a anunțat că vor fi deschise 101 secții de vot peste hotarele țării.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"