NordNews
Avem ce spune

Aproape 35 000 de moldoveni de peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Până în prezent, 34 723 de cetățeni moldoveni, aflați peste hotare, s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Cei mai mulți – 6 583 – sunt din Italia, toate solicitările fiind depuse online, transmite deschide.md.

După numărul de înregistrări, Italia este urmată de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, de unde au parvenit online 4 675 de înregistrări. Din Federația Rusă sunt 4 663 de înregistrări, dintre care 2 377 au fost depuse în scris. Acesta este cel mai mare număr de cereri în scris parvenit de peste hotare.

Din România au fost înaintate 3 599 de cereri de înregistrare prealabilă pentru prezidențiale, iar din Germania sunt 2 980. De asemenea, au fost depuse cereri din: Franța – 2 494, Statele Unite ale Americii – 1 968, dintre care 18 în scris, Irlanda 1 764, din care o cerere în scris, din Canada – 1 182 de cereri, dintre 388 au fost depuse în scris, iar restul online.

Alegătorii se pot înregistra prealabil până la data de 16 septembrie – cu 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Votanții sunt invitați să completeze formularul de înregistrare online, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md sau pagina web oficială a Comisiei www.cec.md. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își au domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului. Potrivit CEC, înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării în ziua alegerilor și al alegătorilor din localitățile din stângă Nistrului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata