NordNews
Avem ce spune

Arderea anvelopelor în Noaptea Învierii e o adiere păgânească

În noaptea Învierii există tradiţia aprinderii rugurilor şi arderii anvelopelor, cunoscută cu numele de „denii” sau „rugul moldovenesc”. Specialiştii în ecologie atenţionează însă că arderea anvelopelor poluează aerul.
Redacția nordnews.md a vrut să afle  riscă sau nu cetățenii să fie amendați, dacă vor da foc anvelopelor în sâmbăta Paștelui?
Codul Contravenţional prevede amenzi de la 800 pînă la 1200 de lei sau 60 de ore de muncă în interesul public pentru persoanele fizice şi între 4.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele juridice care se vor încumeta să dea foc anvelopelor.
Totodată, ni s-a comunicat că inspectorii de mediu din Bălți, vor monitoriza, împreună cu colaboratorii organelor de drept, respectarea legislaţiei de mediu şi vor aplica, după caz, sancţiuni contravenţionale.
În trecut, pentru rugurile de Paşti erau folosite lemne, acum însă se dau foc preponderent anvelopelor. Astfel, exercițiul de „purificare” spirituală s-a transformat în unul de poluare, având în vedere că produsele dezintegrării anvelopelor uzate de cauciuc sunt foarte nocive.
Preotului Nicolae Saracuța de la Catedrala SF Nicolae din Bălți desconsideră o asemenea “ceremonie: Aceasta nu este ceva bisericesc, ci mai degrabă o adiere păgânescă. În Învățătura Bisericii Ortodexe nu găsim acest obicei, adică rugul pe care îl fac oamenii în noaptea Învierii Domnului. Acesta nu are nici o legătură cu creștinismul”
 Substanţele nocive, degajate la arderea anvelopelor, urcă în atmosferă și, ulterior, se depun cu precipitaţiile pe iarbă, pătrund în fructe, provoacă daună sănătăţii animalelor care pasc pe imașuri.
Substanţele nocive au efecte grave și asupra organismului uman, astfel, monoxidul de carbon afectează celulele creierului, hidrocarburile afectează sistemul nervos, sistemul respirator, provocând bronşită.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"