Arendatorii spațiilor comerciale de la Gara Auto din Bălți au ieșit la protest

Zeci de antreprenori care își desfășoară activitatea comercială pe teritoriul Gării Auto din Bălți amenință cu grevă și blocarea accesului pe teritoriul întreprinderii.Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că, după ce a avut loc concesionarea gărilor și stațiilor auto din Moldova, noii propietari au majorat tariful la arenda spațiilor cu peste 130 la sută. Dacă până nu demult, pentru un metru pătrat, ei achitau lunar 60 de lei, acum vor fi nevoiți să plătească 140 de lei. Oamenii spun că în asemenea condiții vor fi nevoiți să renunțe la mica afacere.

De aproape 20 de ani, Boris Pânzescu este proprietarul unei unități comerciale de pe teritoriul autogării din Bălți. Antreprenorul spune că până acum achita lunar „Gării Auto” aproape 5 mii de lei, de acum încolo însă va trebui să plătească dublu.

„4 600 de lei, dar acum două zile în urmă am primit tarife noi și eu trebuie să plătesc 11 mii 800 de lei . Eu nu că nu pot, eu nici nu am așa bani, eu trebuie de undeva să împrumut, să le plătesc la Auto Gară.Ne pun condiția nu vă place, l-ați luat și v-ați dus. Dacă o să ne impună să plătim, eu îl închid și concediez toți lucrătorii”, se plânge Boris Pânzescu.

 

Comercianți spun că mai bine de 30 de ani administrația gării nu a investit niciun bănuț în încăperile de pe teritoriul gării. Toate cheltuielile de întreținere și amenajare au fost suportate de arendatori. Oamenii spun că s-au adresat cu o plângere la administrația SRL „Gările Auto Moderne”, însă, n-au primit vreun răspuns.

 

„Suntem lăsați în voia sorții, noi suntem ca niște sclavi. Trebuie să dărâmăm totul și să plecăm, e imposibil să facem față noilor tarife. Ei nu ne-au dat de lucru, noi am construit totul, noi plătim și ne creăm toate condițiile”, a menționat businessmanul.

 

„Vom face grevă.  O să le închidem și o să plecăm, deoarece nu va fi rentabil. Ne vom aduna liniștit, dacă nimic nu se va hotărî, vom lua alte măsuri”, spune un protestatar.

 

„Nu e viitor, vedeți și singuri. E tare greu. Am copil mic, nu știu, e tare greu”, mărturisește omul de afaceri.

 

„Majorarea coeficientului, arată cât sunt de flămânzi ei de bani, ei sunt SRL, care trebuie să câștige și ei, așa cum noi muncim și zi și noapte pentru a câștiga bănuți. Ei au găsit cea mai bună soluție, ca să se îmbogățească să majoreze taxa”, se plânge un arendator.

 

Potrivit Directorului Gării Auto din Bălți, Alexei Onoico, decizia de a majora taxa aparține administrație SRL „ Gării Auto Moderne” .

„Toate calculele și toate deciziile se iau la Chișinău. La întrebarea mea, administrațua gării din Chișinău, din ce motive a fost majorată taxa de chirie, mi-a spus că prețul reiese din coeficientul de arendă din Bălți. Coeficientul a crescut în întreaga țară și vorbind și cu alți directori că nemulțimiți sunt și agenții economici din toate raioanele”, spune Alexei Onoico, directorul Gării Auto, Bălți.

 

Pe teritoriul Gării Auto din Bălți își desfășoară activitatea 45 de antreprenori.

leave a reply