NordNews
Avem ce spune

Aruncați în cușcă, electrocutați și „reeducați” cu pumnii și picioarele – soarta ucrainenilor din lagărele de filtrare ale rușilor

Ucrainenii care vor să plece din orașele aflate sub ocupația trupelor ruse nu o pot face fără să treacă prin înspăimântătorul proces de „filtrare”. Soldații ruși confiscă telefoanele și verifică toate conturile sociale, iar, dacă găsesc ceva ce nu le place, îi torturează pe civilii ucraineni care sunt bătuți și chiar electrocutați înainte să fie deportați în Rusia, scrie BBC, relatează digi24.ro.

Andrei privea cu îngrijorare cum soldații ruși îi conectau telefonul mobil la calculatorul lor, aparent, ca să acceseze niște fișiere. Ofițerul de marketing de 28 de ani din Ucraina încerca să plece din orașul Mariupol.

Andrei ștersese toate datele de pe telefonul său care ar fi putut să fie folosite împotriva sa de soldații ruși, precum mesajele în care discuta despre invazia rusă a Ucrainei sau fotografiile pe care le-a făcut cu locurile din oraș devastate după săptămâni de bombardamente fără oprire.

„Tu sau brigada ta ne omoară oamenii?”

Însă, din cauză că Mariupolul rămăsese de mult timp fără acces la internet, Andrei nu a mai reușit să șteargă o parte din postările sale de pe rețelele sociale. Și-a adus aminte de primele zile de război când a distribuit niște mesaje anti-rusești și discursuri de-ale președintelui Volodimir Zelenski.

„Am încurcat-o”, s-a gândit Andrei, care fusese deja luat în colimator de soldații ruși din cauză că avea barbă. Din prima zi în care a ajuns să stea la coadă în lagărul de filtrare din Bezimenne, un sat mic la est de Mariupol, unul dintre ruși l-a acuzat că este luptător din regimentul Azov, grupul de militanți care ar avea simpatii de extremă dreapta.

„Tu sau brigada ta ne omoară oamenii?” l-a întrebat soldatul rus pe Andrei, care le-a răspuns că nu a făcut niciodată parte din armată și că s-a angajat imediat după ce a terminat școala. „N-au vrut să mă asculte”.

Autoritățile au găsit cadavrele a șapte civili ucraineni într-o pădure din Bucha în care rușii i-au torturat și ucis. Foto: Profimedia Images
Autoritățile au găsit cadavrele a șapte civili ucraineni într-o pădure din Bucha în care rușii i-au torturat și ucis. Foto: Profimedia Images

În timp ce soldații îi verificau telefonul, au început să îl interogheze despre opiniile sale politice, întrebându-l ce părere are despre președintele ucrainean. Andrei a spus că Zelenski este „ok”, iar soldații ruși i-au cerut să explice ce vrea să spună cu asta. Andrei a explicat că Zelenski este doar un președinte ca oricare altul și că nu îl interesează foarte mult politica.

„Păi, atunci, ar trebui să zici că nu ești interesat de politică”, l-a avertizat soldatul. Rușii i-au confiscat telefonul și i-au spus să aștepte afară, acolo unde mama, bunica și mătușa lui Andrei îl așteptau. Rudele sale primiseră deja documentul de care aveau nevoie ca să părăsească lagărul.

Andrei, ofițer de marketing „reeducat” cu pumnii și picioarele lângă mama sa

Câteva minute mai târziu, Andrei a fost trimis într-un cort în care ofițerii FSB făceau și mai multe verificări. Cinci membri ai serviciului rusesc de securitate, trei dintre ei cu cagule pe față, i-au arătat lui Andrei o filmare pe care a distribuit-o pe Instagram cu un discurs susținut de Zelenski pe 1 martie.

În aceeași postare, Andrei scrisese: „Un președinte de care putem fi mândri. Mergeți acasă cu nava voastră!” Unul dintre ofițeri s-a apropiat de Andrei și i-a spus: „Ne-ai spus că ești neutru politic, dar susții guvernul nazist”. Apoi, l-a lovit în gât. „El a început bătăile”, și-a amintit Andrei.

În timp ce era bătut de ruși, Andrei a început să se întrebe dacă nu ar fi fost mai bine să leșine decât să continue să reziste durerilor. Când mama sa a încercat să intre în cort, ofițerii au oprit-o și i-au spus că „reeducarea” lui Andrei a început și că nu trebuie să se îngrijoreze.

Bătăile au continuat timp de două ore și jumătate, la finalul cărora Andrei a fost forțat să strige „Glorie armatei ruse” în timp ce era filmat de ruși. Ultima întrebare pe care rușii i-au adresat-o a fost dacă a înțeles ce greșeli a făcut, la care Andrei a răspuns „evident, că da”.

Când îl scoteau din cort, ofițerii ruși au adus un alt bărbat care slujise în armata ucraineană și era tatuat. „L-au împins imediat la pământ și au început să îl bată”, a povestit Andrei. „Nici măcar nu au vorbit cu el”.

Andrei și familia sa s-au mutat acum în Germania, după ce au fost forțați să meargă în Rusia. Acesta a spus că forțele de ocupație se folosesc de aceste filtrări pentru a-și arăta „puterea absolută”. Soldații se comportau ca și când era „un tip de divertisment”, ceva cu care „să își satisfacă ego-ul”.

„Ofițerul cu rangul cel mai înalt m-a lovit cu pumnul în față de patru ori”, a povestit Dmitro. „Părea că face parte din procedură”. Foto: Profimedia Images
„Ofițerul cu rangul cel mai înalt m-a lovit cu pumnul în față de patru ori”, a povestit Dmitro. „Părea că face parte din procedură”. Foto: Profimedia Images

Dmitro, profesor de istorie acuzat de ruși că citește cărți despre Hitler

După ce au descoperit că trimisese mesaje unui prieten în care îi compara pe ruși cu fasciștii, Dmitro, un profesor de istorie de 34 de ani care încerca să scape din Mariupol la finalul lunii martie, a fost bătut de soldații ruși care controlau un punct de control de pe drumul de ieșire din oraș. Apoi, a fost dus la stația de poliție din satul Nikolski, un alt centru de filtrare.

„Ofițerul cu rangul cel mai înalt m-a lovit cu pumnul în față de patru ori”, a povestit Dmitro. „Părea că face parte din procedură”. Interogatorii săi au spus că profesorii ca el răspândesc propagandă pro-ucraineană și l-au acuzat că citește cărți despre Hitler când au găsit în memoria telefonului său o poză cu o carte pe care apărea scrisă litera „H”.

După patru zile de interogări într-o închisoare din Satrobeșeve, un sat ocupat de separatiștii din Donețk, a fost eliberat și a putut să ajungă în teritoriul controlat de ucraineni. Soarta celor 24 de ucraineni cu care Dmitro a împărțit celula rămâne necunoscută.

Maxim, fierar închis într-o cușcă și bătut. „Era foarte dureros să respir”

Maxim, un fierar de 48 de ani, a fost obligat să se dezbrace în timp ce ofițerii din lagărul de la Bezimenne îi verificau până și cusătura hainelor. A fost întrebat dacă face parte din regimentul Azov și dacă este un simpatizant al nazismului. Maxim le-a spus că nu.

Întrebat de ce vrea să plece din Mariupol, Maxim a răspuns: „De fapt, voi sunteți pe sol ucrainean”. Unul dintre ofițeri ruși l-a lovit pe Maxim cu patul puștii în piept. Lovitura l-a trimis la pământ.

„M-am sprijinit cu capul în pământ, ținându-mă de coaste. Nu puteam să mă ridic”, a povestit Maxim. „Era foarte dureros să respir”.

A fost dus apoi într-o „cușcă” împreună cu alți deținuți. Maxim a observat că unul dintre bărbați, un culturist, îl avea un tatuaj cu zeul Poseidon cu un trident în mână. Soldații ruși credeau că este stema Ucrainei. „A încercat să le explice ce este, dar nu au înțeles”.

Oamenii ținuți în cușcă nu au primit nici măncare, nici apă și erau nevoiți să își facă nevoile într-un colț în văzul tuturor, potrivit lui Maxim. La un moment dat, fiind extenuat, a încercat să se doarmă pe jos, însă unul dintre ofițeri l-a lovit în spate și l-a forțat să se ridice.

Oamenii erau interogați pe rând, iar când se întorceau în cușcă, se vedea că fuseseră bătuți. Maxim a văzut o femeie de 40 de ani care zăcea de durere, după ce fusese lovită în stomac. Un bărbat de 50 de ani avea o buză însângerată și vânătăi mari pe gât. Maxim crede că bărbatul fusese sugrumat.

Niciunul dintre prizonierii din cușcă nu vorbea cu nimeni de frică. Credeau că printre ei s-ar putea afla ofițeri FSB deghizați în prizonieri.

După patru sau cinci ore, Maxim a fost eliberat și i s-a permis să plece din Mariupol. Când a ajuns pe teritoriul controlat de ucraineni și s-a dus la spital, a aflat că are patru coaste rupte.

„Erau furioși. Când mi-am recăpătat cunoștința mi-au spus să curăț totul și au continuat să îmi administreze șocuri electrice”. Foto: Profimedia Images
„Erau furioși. Când mi-am recăpătat cunoștința mi-au spus să curăț totul și au continuat să îmi administreze șocuri electrice”. Foto: Profimedia Images

Vadim, funcționar de stat torturat cu șocuri electrice. „E teroare pură”

Vadim, un bărbat de 43 de ani care lucra pentru o companie de stat, a spus că a fost torturat la Bezimenne, tot în luna martie. Soldații separatiști i-au interogat soția și au descoperit că aceasta dăduse „like” paginii de Facebook a armatei ucrainene și că le donase bani.

Când Vadim a încercat să îi ia apărarea a fost bătut de soldați, iar când aceștia au aflat unde a lucrat, l-au torturat și mai rău.

„Au folosit electricitate. Aproape am murit. Am căzut și m-am înecat cu plombele care mi-au ieșit din dinți”, a povestit Vadim. A vomitat și a leșinat. „Erau furioși. Când mi-am recăpătat cunoștința mi-au spus să curăț totul și au continuat să îmi administreze șocuri electrice”.

Vadim a spus că tortura s-a încheiat doar după ce au intervenit ofițerii ruși, care l-au mai interogat o dată și l-au eliberat.

În timp ce părăsea clădirea, Vadim a văzut o femeie tânără care fusese identificată drept grefier la tribunal. „O pungă de plastic i-a fost pusă pe cap și a fost legată la mâini”, și-a amintit Vadim. „Mama ei era în genunchi, implorând ca fiica ei să nu fie luată”.

Vadim a fost eliberat, dar cu condiția că trebuie să plece în Rusia. În jur de 1,2 milioane de ucraineni, inclusiv mii de locuitori ai orașului Mariupol, au fost deportați cu forța în Rusia de la începutul invaziei rusești, potrivit oficialilor ucraineni.

Vadim, ca și alți ucraineni deportați, a reușit eventual să scape din Rusia. Și-a pierdut din acuitatea vizuală, iar doctorii au spus că acest lucru se datorează bătăilor pe care le-a suferit.

„Mă simt mai bine acum, dar reabilitarea va dura mult timp”. Întrebat despre lagărele de filtrare, Vadim a spus: „Ei separă familii. Oamenii sunt făcuți să dispară. E teroare pură.”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"