NordNews
Avem ce spune

Astăzi este marcată Ziua internaţională a navigatorului. Andrei Spînu a felicitat peste 800 de angajați din domeniul naval din RM

Astăzi este Ziua internaţională a navigatorului. Tema acestui an este: „Călătoria ta – atunci şi acum,  împărtăşeşte-ţi experiența pe mare” deoarece trăirile fiecărui marinar sunt diferite, dar toţi se confruntă cu provocări similare. Cu această ocazie, marinarii sunt invitaţi să împărtăşească lumii din experienţa şi amintirile lor din voiajele maritime, prin postarea pe reţelele sociale a unor fotografii de la prima lor călătorie, precum şi de la cele mai recente deplasări pe mare. Decizia de a institui Ziua Internaţională a Navigatorului a fost luată la conferinţa Organizaţiei Maritime Internaţionale de la Manila – Filipine – 2010, notează rfi.ro

Cu această ocazie, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a venit cu un mesaj de felicitare pentru cei peste 800 de angajați în domeniul naval din R. Moldova.

(„Day of the Seafarer”) este marcată, în fiecare an, la 25 iunie, („Your voyage – then and now, share your journey”), potrivit site-ului Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO), www.imo.org.

Călătoria Pentru acest an, campania Zilei internaţionale a navigatorului se referă la călătoriile prezente ale navigatorilor şi la cum au evoluat ele de-a lungul timpului. Această campanie oferă navigatorilor şansa de a arăta trecutul şi prezentul, fie că este vorba despre criza nerezolvată de schimbare a echipajului sau despre viitorul tehnologiei.

Secretarul general al IMO, Kitack Lim, a declarat, într-un mesaj de Ziua internaţională a navigatorului, că „fără navigatori, nu ar exista transport maritim şi, în această zi, în fiecare an, avem şansa să recunoaştem şi să plătim tribut navigatorilor de pretutindeni”. El spune că „această profesie nobilă este ceva aproape de inimă şi pentru mulţi dintre noi, călătoriile noastre sunt începutul unei călătorii maritime pe tot parcursul vieţii”. IMO îndeamnă ţările să sprijine navigatorii prin desemnarea acestora ca lucrători cheie, astfel încât călătoria maritimă a fiecărui navigator să fie în ape cât mai line. „În această zi, privim şi spre viitor. Noile tehnologii, noile echipamente şi necesitatea de a face transportul mai ecologic oferă noi provocări şi oportunităţi. Sunt sigur că veţi face faţă acestor provocări şi veţi deschide calea pentru transportul mai sustenabil în anii următori„, a afirmat secretarul general al IMO, Kitack Lim.

Secretarul general a cerut statelor membre IMO şi companiilor de transport maritim să adopte o abordare practică şi pragmatică în probleme precum schimbările de echipaj, aprovizionarea, reparaţiile, certificarea şi autorizarea navigatorilor.

Decizia de a institui Ziua internaţională a navigatorului (sau a marinarului) a fost luată la conferinţa Organizaţiei Maritime Internaţionale de la Manila (Filipine) din 2010, unde au fost adoptate revizuiri la Convenţia internaţională privind standardele de pregătire, certificare şi efectuare a serviciului de cart (Convenţia STCW) şi a Codului de asociat.

Site-ul www.imo.org menţionează că scopul sărbătoririi acestei zile este de a se recunoaşte contribuţia unică a marinarilor din întreaga lume la comerţul internaţional pe mare, la economia mondială şi la societatea civilă în ansamblu. Rezoluţia Organizaţiei Maritime Internaţionale „încurajează guvernele, organizaţiile de transport maritim, companiile, proprietarii de nave şi toate celelalte părţi interesate să promoveze în mod corespunzător Ziua navigatorului şi să ia măsuri pentru a-l celebra în mod semnificativ”.

Ziua internaţională a navigatorului este marcată, în fiecare an, şi în România.

Sindicatul Liber al Navigatorilor din Flota Maritimă Comercială (SLN) este organizaţia profesională reprezentativă la nivel naţional a navigatorilor maritimi din România şi a luat fiinţă la 26 decembrie 1989.

Din anul 2020, Sindicatul Liber al Navigatorilor a solicitat Guvernului desemnarea marinarilor ca „lucrători cheie”, conform Circularei IMO 4204 şi a Ghidului Comisiei Europene pentru măsurile de gestionare a frontierelor statelor membre.

Sindicatul Liber al Navigatorilor are peste 6.000 membri înregistraţi din companiile de navigaţie româneşti şi cele mai mari companii de navigaţie din străinătate, menţionează www.sln.org.ro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"