NordNews
Avem ce spune

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Romilor

Ziua Internaţională a Romilor este marcată în fiecare an pe data de 8 Aprilie. A fost proclamată în 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Rromilor, care s-a desfăşurat la Varşovia. A fost aleasă această dată în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internaţional a reprezentanţilor etniei rome, scrie curentul.md

Cu această ocazie, femeile și bărbații de etnie rromă din Republica Moldova vin cu îndemn spre membrii comunității de Ziua internațională a Rromilor: Stăm Acasă pentru sănătatea tuturor!

În această perioadă grea pentru toată lumea, dorim să marcăm Ziua internațională a Rromilor cu un îndemn spre membrii comunității și toată lumea: ”#BeshenKhere (#StămAcasă) pentru sănătatea părinților și copiilor noștri! În astfel de momente grele, când pandemia COVID-19 reprezintă o amenințare pentru întreaga lume, ar trebui să fim conștienți de faptul că avem nevoie de răbdare și susținere reciprocă, dar zilele mai bune vor reveni neapărat! Tuturor ni se recomandă să ne schimbăm modelele de viaţă obişnuite și să respectăm normele igienice, pentru binele comunităţilor în care trăim şi, în special, pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili dintre noi – bătrânii și copii.A recunoaşte dificultăţile şi mai ales a găsi soluţii pe termen lung, prin eforturi comune şi dialog între toţi cei responsabili, reprezintă o probă de maturitate a societăţii. Incluziunea socială și protejarea tuturor grupurilor defavorizate sau vulnerabile este pilonul de bază pentru a construi o societate care susţine şi promovează educaţia, cultura, performanţa şi unitatea în diversitate, care apreciază fiecare om şi oferă oportunităţi fără discriminare!Totodată menționăm că o asemenea zi este şi un prilej de reflecţie asupra problemelor cu care se confruntă comunităţile de etnie rromă, și în special femeile și fetele rome”, se spune în mesaj.

Acest îndemn a fost adresat spre comunitate de către membrele Rețelei Femeilor și Fetelor Rrome din Moldova „Moldsolidaritate” și de către liderii comunitari de etnie romă cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata