NordNews
Avem ce spune

Astăzi începe Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Astăzi, 15 iunie, este prima zi a postului închinat Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Numit şi „al Sâmpetrului” sau Cincizecimii, postul este rânduit în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante, scrie Jurnal.md.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel ne aminteşte şi de începuturile Bisericii creştine, de rolul pe care l-au avut apostolii în vestirea Evangheliei.
Spre deosebire de celelalte posturi care au o durată fixă, postul închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o durată variabilă de la an la an, în funcție de data sărbătorii pascale. Acesta poate varia între 28 de zile, atunci când Paștele cade pe 4 aprilie, până în situația în care poate fi desființat, atunci când Paștele este prăznuit după 1 mai.
Prin ținerea acestui post se cinstesc și darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime.
Postul presupune sporirea rugăciunii şi a faptelor bune, respectiv sporirea lucrării misionare a Bisericii, urmând zelului misionar al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, precum și al celorlalți Apostoli, scrie monitorulbt.ro.
După „Pravila cea mare” și „Învățătura pentru posturi” din „Ceaslovul mare”, în această perioadă, în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă legume fără ulei, marți și joi legume cu ulei (și vin), iar sâmbăta și duminica și pește.
Dezlegare la pește este şi în zilele de luni, marți și joi, atunci când este sărbătoarea unui sfânt. La hramuri și la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie) se dă dezlegare la pește, în orice zi a săptămânii ar cădea.
Postul se încheie pe 12 iulie, când creştinii îi vor cinsti pe Apostolii Petru şi Pavel.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"