NordNews
Avem ce spune

Atacul de la Kabul a provocat cel puțin 90 de morți și 150 de răniți

Cu doar câteva zile înainte de termenul la care evacuarea Afganistanului trebuia încheiată, evenimentele au luat o turnură dramatică. O serie de explozii care au avut loc joi în apropierea aeroportului din Kabul a blocat întreaga operațiune de evacuare. Evenimentele se desfășoară cu repeziciune, însă proporția dezastrului, în termen de victime umane, crește de la un minut la altul, scrie Digi24.ro.

Forţele britanice au intrat în faza finală a evacuărilor de pe aeroportul din Kabul, care se vor încheia „în câteva ore”, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Londra, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Minstrul Ben Wallace a explicat la postul Sky News că, la ora 03:30 GMT, Marea Britanie a „închis Baron Hotel”, unde erau chemaţi candidaţii la plecarea în Regatul Unit, a „închis centrul de procesare” a solicitanţilor de azil şi Abbey Gate, unul din cele trei puncte de acces la aeroportul din Kabul, unde s-a produs joi unul din cele două atentate sinucigaşe revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Eforturile se concentrează acum pe evacuarea cetăţenilor britanici şi a altora care au primit deja autorizarea de a pleca şi se află deja la aeroport, a indicat ministerul.

Nicio altă persoană nu va mai fi chemată la aeroport pentru evacuare, au precizat autorităţile.

„Regretăm profund că nu toţi au putut fi evacuaţi în cursul acestui proces”, a declarat ministrul Ben Wallace într-un comunicat.

El a avertizat că ameninţarea de noi atacuri va creşte pe măsură ce operaţiunea se apropie de final.

Și Spania a anunţat vineri sfârşitul operaţiunilor sale de evacuare de la Kabul, odată cu sosirea „ultimelor două zboruri spaniole” din Dubai, după ceva mai mult de o săptămână de la crearea acestui pod aerian în urma cuceririi Afganistanului de către talibani, transmite AFP.

Un avion militar A400 a sosit din Dubai, venind de la Kabul, la ora 07.20, iar un al doilea zbor urma să aterizeze la 08:20.

Cu aceste două zboruri, evacuarea de către Spania a colaboratorilor afgani şi a familiilor lor se încheie, a anunţat guvernul într-un comunicat.

Crește bilanțul victimelor după atentatele din Kabul

Bilanțul victimelor în urma exploziilor de joi, din Kabul, s-a mărit la cel puțin 90 de morți, inclusiv 13 membri ai serviciilor militare americane, și 150 de răniți, a declarat un oficial de la Ministerul Sănătății din Afganistan.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"