NordNews
Avem ce spune

Atenție la alegerea luminițelor de sărbători. Agenția pentru Protecția Consumatorilor vine cu recomandări

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței oferă mai multe recomandări pentru cei care, în această perioadă, se grăbesc să-și decoreze locuințele și spațiile aferente.

În primul rând, atunci când cumpărați decorațiuni și, mai ales, instalați electrice, în mod obligatoriu, verificați dacă comerciantul dispune de toate autorizațiile și avizările impuse de legislație.

–      Luminițele destinate a fi utilizate în exterior trebuie să fie echipate cu o fişă de priză protejată împotriva stropilor de apă sau să fie adaptabile la o conexiune permanentă cu un cablaj fix prin intermediul unei cutii de conexiuni. Lungimea cablului între fişă şi prima dulie, pentru toate tipurile de luminițe, nu trebuie să fie mai mică de 1,5 m. 

–      A nu se scoate sau însera lămpile când ghirlanda este racordată la reţeaua de alimentare;

–      Pentru ghirlandele luminoase cu lămpi montate în serie, altele decât ghirlandele luminoase sigilate, a se înlocui imediat lămpile uzate cu alte lămpi având aceeaşi tensiune şi putere nominală, pentru evitarea încălzirilor: această cerinţă nu se aplică ghirlandelor sigilate;

–      A  nu se racorda ghirlanda la reţeaua de alimentare, în stare ambalată.

–      Țineți cont că, luminițele electrice trebuie să fie însoţite de o indicaţie care să arate că sunt destinate pentru utilizări, fie în interior, fie în exterior;

Agenția subliniază că agenții economici sunt obligați să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare și funcționalitatea articolelor expuse în vânzare. Consumatorul este în drept să solicite vânzătorului prezentarea declarației de conformitate, iar lipsa acestui document  denotă neconformitatea produsului.

Totodată, comercianții trebuie să știe că neprezentarea datelor cu privire la certificarea conformității se pedepsește cu o amendă de până la 6 900 de lei.

Pentru siguranța dvs și a familiei dvs, procurați luminițe electrice doar din locuri autorizate, iar pentru orice neconformitate apărută în perioada termenului de garanție sunteți în drept  de a solicita repararea produsului sau înlocuirea acestuia ori să beneficieze de reducerea corespunzătoare a preţului sau restituirea contravalorii pentru acest produs prin rezoluţiunea contractului. 
În cazurile în care agenții economici refuză să satisfacă pretențiile consumatorilor, se recomandă să se adreseze la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței cu o reclamație.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"