NordNews
Avem ce spune

Au crescut transferurile de valută din străinătate

În luna decembrie, prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate au fost transferate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 108,03 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu puțin peste 12%, comparativ cu luna decembrie 2018. Cele mai multe transferuri provin din Uniunea Europeană – 46,3%. Din CSI provin 21,4% din transferuri, iar din restul lumii – 32,3%, transmite IPN.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice sunt remarcate transferurile din Rusia, cu o pondere de 20,3%, ceea ce reprezintă 21,93 milioane de dolari. Transferurile din Israel au constituit 19,2% (20,74 milioane de dolari), iar din Italia – 12,1% (13,12 milioane de dolari). Transferurile din alte state sunt sub 10%.
În structura pe valute, transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 56,4%, în creștere cu 5,2 puncte procentuale. Acestea sunt urmate de transferurile în dolari SUA – 40,5%, în descreștere cu 2,5 puncte procentuale și cele în ruble rusești – 3,1%, în descreștere cu 2,7 puncte procentuale.
Pe parcursul perioadei ianuarie-decembrie 2019, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1222,89 milioane de dolari, cu 3,5% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent.
Totodată, în decembrie 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 1,5 puncte procentuale la scăderea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice. Însă, de facto, eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, a fost înregistrată o creștere a volumului transferurilor cu 13,6%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata