NordNews
Avem ce spune

Au făcut nunți și cumetrii în plină pandemie! Administratorii unor restaurante, amendați

Măsurile stabilite de autorități în vederea prevenirii infecției cu coronavirus continuă să fie încălcate. În ultima săptămână, specialiștii ANSP, ANSA, ANTA, dar și reprezentanții MAI au făcut mai multe controale și au împărțit zeci de amenzi. Printre aceștia, administratorii a cinci restaurante care au permis organizarea nunților și cumetriilor, deși acestea sunt interzise, transmite tv8.md.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, și nouă prestatori de servicii de recreere (bazine și terase) au fost sancționați după ce au admis un număr mare de persoane.
Amenzi au fost împărțite și pentru administratorii a 20 de saloane de înfrumusețare și frizerii, 16 prestatori de servicii de comerț și șapte prestatori de servicii medicale și farmaceutice.

De asemenea, au fost depistate 92 de cazuri în care cetățenii nu au respectat regimul de autoizolare.
Pe parcursul ultimei săptămâni, au fost înregistrate peste 166 apeluri la Serviciul 112, cu privire la informarea despre încălcările măsurilor de prevenire a infecției COVID-19, observate în locurile publice. Urmare, persoanele care nu s-au conformat cerințelor au fost sancționate.
De asemenea, au fost documentate 344 contravenții. Cele mai frecvente încălcări au fost depistate la vizitatorii spațiilor publice deschise și închise-76, agenți economici- 40, comercianți- 38. Mai mult de 100 persoane care nu au respectat măsurile de protecție în sănătate publică, în unitățile de agrement și transport public, au fost sancționate.
ANSP și ANSA îndeamnă cetățenii și agenții economici să respecte măsurile de protecție în sănătate publică:

-Evitarea aglomerațiilor și respectarea distanței de minim 1 m;
-Purtarea corectă a măștilor. Aceasta trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;
-Asigurarea personalului cu echipament de protecție.

-Efectuarea termometriei vizitatorilor și personalului.
Totodată, circa 10 mii angajații ai Ministerului Afacerilor Interne au fost antrenați în controale comune cu alte autorități privind monitorizarea respectării măsurilor de sănătate publică în spațiile publice închise și deschise.
Specialiștii reiterează obligativitatea respectării regimului de autoizolare timp de 14 zile pentru:

– persoanele testate pozitiv cu forme ușoare ale bolii;
– persoanele contacți cu pacienți infectați;
– persoanele vindecate cu testul negativ după tratamentul infecției;
– cetățenii care au intrat pe teritoriul RM.
Rămâne în vigoare interzicerea activității parcurilor de distracție, locurilor de agrement, terenurilor de joacă în perioada stării de urgență în sănătate publică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"