NordNews
Avem ce spune

AUDIO | O discuție dintre un consilier de-al lui Plahotniuc și Usatîi făcută publică

O înregistrare audio a apărut în spațiul public în care o voce asemănătoare cu cea a liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, și cea a lui Radu Adrian, unul dintre consilierii liderului PD, Vlad Plahotniuc discută amical o eventuală ofertă pe care liderul PN să o facă fostului lider democrat pentru a reveni în țară, scrie unimedia.info.
Discuția dintre cei doi, care a avut loc, cel mai probabil, înaintea alegerilor parlamentare din februarie 2019, este presărată cu mai multe cuvinte obscene și a fost transmisă de la o adresă „Моя Молдовв”.
În textul mesajului scris în rusă, se spune că înregistrarea a fost obținută din staff-ul de campanie a lui Plahotniuc și cel mai probabil a fost făcută la sfârșitul anului 2018. Astfel, aceasta ar demonstra legături strânse între Renato Usatîi și Vadimir Plahotniuc prin intermediul lui Adrian Radu, prezentat ca persoana responsabilă de oprațiuni speciale:
„Материал получен из теневого избирательного штаба Влада Плахотнюка, который действовал во время избирательной кампании на последних парламентских выборах 24 февраля 2019. Данный материал относиться к концу 2018 года.
Он свидетельствует о тесных связях Ренато Усатого с Владом Плахотнюком, в данном случае через посредника. Представляющий Плахотнюка посредник (Раду Адриан, ответственный за специальные операции) настойчиво ориентирует Ренато Усатого на борьбу с Додоном, Санду и Нэстасе”.
Am decis să publicăm acest video pentru că mai mult detalii ar puta prezenta interes public și că mai multe teme discutate au legătură cu realitatea.
Din înregistrare se pare că Renato Usatîi încearcă să negocieze ceva cu Vlad Plahotniuc printr-un intermediar. Intermediarul care îl reprezintă pe Plahotniuc (Radu Adrian, un fost consilier pe comunicare a liderului PD) îi spune lui Renato Usatîi să vină cu o ofertă clară pentru Plahotniuc sugerându-i că trebuie să „lupte” cu Igor Dodon, Maia Sandu și Andrei Năstase în alegerile din februarie 2019.
Mai jos vedeți o secvență din conversație:
Radu Adrian: Întrebarea de bază: Renat, tu ce vrei să oferi în loc?
Renato Usatîi: Ce pot? Eu nu știu…trebuie să spui ceva concret…ca eu tot să mă gândesc, să-mi asum sau nu…
Radu Adrian: El nu poate nimic să ceară de la tine..
Renato Usatîi: Nu e vorba de asta. Ceva conceptual…El știe capacitățile mele.
Radu Adrian: Renat, eu lui i-am spus că trebuie să înțelegem ce poți tu oferi în schimb. Tu vrei ca să treacă deputații în Parlament…Lui nu îi este interesant să treci tu, Maia, Năstase, Dodon, lui îi este interesant să treacă PD-ul. Asta vrea….
Tu trebuie să vii cu niște garanții…noi ne gândim ce poate Renat să ofere în loc[…] Este sens ca tu să te așezi, concenterază-te, pune un plan A, B…unde vrei să ajungi tu exact și ce poți oferi în schimb. El să vină cu propunerea e complicat. El poate accepta un scenariu sau două…
Renato Usatîi: Eu nu prea știu ce se întâmplă acasă…
Radu Adrian: Acasă-i foarte simplu..din toate discuțiile de la ședință, noi pornim „combainul” nu pentru 3 spice să cadă și nu pentru 16%, dar foarte mult. Și asta tot trebuie să vină la PD. Trebuie de întârit partidul. Nu este cruțat nimeni.

Nu se cunoaște la ce concluzie sau înțelegere au ajuns, într-un final, cei doi. Cert este că Usatîi nu s-a înscris în alegerile parlamentare pe o circumscripție uninominală.
Am solicitat o reacție de la ambii protagoniști. Deocamdată, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, nu a venit cu o reacție. Nici Adrian Radu nu a comentat deocamdată discuția.
Menționăm că în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, pe circumscripția națională PSRM a obținut 18 mandate, ACUM – 14 mandate, PD – 13, ȘOR – 5 mandate.
Pe circumscripțiile uninominale:
PSRM – 17 mandate
ACUM – 12 mandate
PD – 17 mandate
ȘOR- 2 mandate
Amintim că la data de 8 iunie 2019, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare.
Astfel, în funcția de președintă a Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar șefă a Guvernului a fost desemnată Maia Sandu.
În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.
La data de 14 iunie Partidul Democrat a anunțat că pleacă de la guvernare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata