NordNews
Avem ce spune

Aureliu Ciocoi a solicitat condamnarea încălcărilor drepturilor omului în regiunea transnistreană

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a susținut un discurs în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care are loc în format de videoconferință, în perioada 22 – 24 februarie curent. Șeful delegației RM a vorbit despre impactul pandemiei în RM și în context a adresat comunității internaționale un apel de a condamna încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, potrivit jurnal.md.

Premierul interimar a punctat că orice măsuri de atenuare a efectelor pandemiei trebuie să aibă la bază respectarea drepturilor omului, fiind accentuată importanța dreptului la sănătate, iar în acest sens există necesitatea consolidării cooperării internaționale în vederea asigurării accesului la vaccin pentru toți.

În cadrul intervenției sale, o atenție aparte a fost acordată situației drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, fiind aduse în atenția comunității internaționale abuzurile pretinselor structuri transnistrene care s-au agravat și mai mult sub pretextul pandemiei.

Totodată, oficialul s-a referit la acțiunile Guvernului Republicii Moldova pe dimensiunea drepturilor omului, ca parte a eforturilor de realizare a reformelor democratice.

Amintim că deși Chişinăul a cerut în repetate rânduri Tiraspolului să ridice interdicțiile de circulație, instituite în Zona de Securitate sub pretextul pandemiei, subliniind că acest lucru încalcă drepturile cetățenilor și face imposibil accesul oamenilor inclusiv la serviciile medicale oferite de RM, Tiraspolul continuă să se opună acestui proces. La 21 ianuarie, administrația nerecunoscută a anunțat că elimină așa-numitele „posturi de carantină”. La scurt timp, Tiraspolul a anunțat despre prelungirea cu încă două luni a carantinei, măsurile restrictive urmând a fi menținute până la 1 aprilie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata