NordNews
Avem ce spune

Aureliu Ciocoi: „Suntem în pragul declanşării unui lockdown”

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, spune că Republica Moldova este în pragul declanşării unui lockdown. Numărul mare de infectări cu virsului SARS-COV-2 determină autărităţile să examineze scenariul institurii repetate a stării de urgenţă pe tot teritoriul Republicii Moldova. Potrivit oficialului, datele preliminare transmise din laboratoarele germane arată că în Republica Moldova ar fi ajuns deja noua tulpină britanică de COVID-19, mult mai agresivă şi mai contagioasă decât tuplina simplă, notează IPN.

Potrivit premierului interimar, Aureliu Ciocoi, numărul extrem de mare de persoane diagnosticate zilnic cu infecţia COVID-19, pune pe jar autorităţile, iar Guvernul ar putea propune Parlamentului institurea stării de urgenţă.

„Tulpina britanică este una foarte contagioasă şi complicaţiile pe care le dă sunt mult mai grave decât tulpina simplă, perioada de recuperare fiind şi mult mai lungă. Creşte vertiginos numărul cazurilor grave şi foarte grave. Suntem în pragul declanşării unui lockdown. Doar că un lockdown nu poate fi efectuat doar cu capacităţile poliţiei, trebuie antrenate şi efectivele Armatei Naţionale, lucru care poate fi făcut doar prin declararea stării de urgenţă, pe care o poate face doar Parlamentul. Este nevoie de consolidarea forţelor tuturor puterilor din stat”, a spus premierul interimar, Aureliu Ciocoi, în cadrul unei emisiuni televizate.

Şeful interimar al Executivului spune că instituirea unei noi stări de urgenţă, similară celei din martie anul trecut, ar pune la grea încercare economia Republicii Moldova şi capacitatea bugetului de stat de a face faţă cheltuielilor.

„Din punct de vedere economic, un lockdown pentru Republica Moldova este extrem de riscant. O paralizie de câteva luni a economiei naţionale, nicidecum nu aduce venituri la buget, deşi surprinzător pentru mine, în primele două luni, veniturile la bugetul de stat au fost mai mari decât m-am aşteptat ” a declarat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Deşi, în Republica Moldova, nu există laboratoare care să ateste prezenţa noii tulpini britanice, premierul interimar spune că, formele grave de COVID-19 şi contagiozitatea bolii demonstrează că noua tulpină a ajuns în Republica Moldova.

„Au fost transmise în câteva laboratoare din Germania probe prelevate de la pacienţii noştri, există răspunsul preliminar, care confirmă tulpina britanică, suntem în aşteptarea răspunsului oficial”, a spus Aureliu Ciocoi.

Ieri în Republica Moldova alte 1550 de persoane au fost diagnosticate cu infecţia COVID-19, iar 24 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza virusului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata