NordNews
Avem ce spune

Aurescu i-a cerut lui Kuleba recunoașterea de către Ucraina a inexistenței „limbii moldovenești”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, despre noua lege a minorităților din Ucraina, care limitează drepturile românilor. Cei doi oficiali au convenit lansarea unor consultări privind aceste probleme, dar și o întâlnire în perioada următoare, potrivit unui comunicat al MAE. Totodată, aurescu i-a cerut ministrului de la Kiev recunoașterea de către Ucraina a inexistenței „limbii moldovenești”, scrie digi24.ro

Potrivit MAE, „în urma discuţiei, cei doi miniştri au convenit lansarea unui proces de consultări cuprinzătoare privind aceste probleme, care să includă discuţii la nivel de experţi şi o întâlnire, în perioada următoare, a celor doi miniştri ai afacerilor externe”. „De asemenea, cei doi miniştri au stabilit să rămână în contact constant, direct, pentru coordonarea procesului”.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în cadrul discuţiei, aspectele procedurale şi de fond din noua lege care au trezit preocuparea autorităţilor române şi a reprezentanţilor comunităţii româneşti şi care au fost de altfel prezentate detaliat şi argumentat în scrisoarea sa din decembrie 2022 către ministrul Dmitro Kuleba.

Aurescu a amintit „dialogul intens avut cu partea ucraineană, inclusiv direct cu ministrul Dmitro Kuleba, pe acest subiect, pe tot parcursul anului trecut, şi a solicitat întreprinderea de paşi concreţi pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor părţii române”.

„Totodată, în continuarea discuţiilor anterioare cu şeful diplomaţiei de la Kiev, a reiterat necesitatea recunoaşterii, de către Ucraina, a inexistenţei aşa-zisei „limbi moldoveneşti”, spune MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea fermă a României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a făcut referire la sprijinul solid şi cuprinzător al ţării noastre pentru Ucraina şi poporul ucrainean, victime ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă.

De asemenea, cei doi miniştri au discutat despre organizarea următoarei reuniuni a trilateralei România-R. Moldova-Ucraina, în continuarea celei de la Odesa din septembrie 2022, mai precizează MAE în comunicat.

Și președintele Klaus Iohannis a purtat o discuție cu șeful de la Kiev, Volodimir Zelenski, despre noua lege a minorităților din Ucraina, și i-a transmis acestuia „preocuparea și nemulțumirea autorităților române”.

1 Comentariu
  1. Klaus spune

    E salutabilă insistența Bucureștiului privind românii de peste hotarele Țării. Reforma lingvistică a Kievului a provocat conflictul armat ucro-rus din estul Ucrainei. Ar fi de dorit ca și Chișinăului să i se sugereze să apere mai insistent româna. Asta ar trebui de spus și celor de la est de Nistru, dacă vor gaze și respect din partea Bucureștiului

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"