NordNews
Avem ce spune

Autoritățile de la Chișinău nu reacționează la lucrările de lărgire a Nistrului făcute de Ucraina

Executivul Republicii Moldova nu a reacționat la ultima investigație internațională a portalul Balkan Insight care dezvăluie cu video și fotografii, faptul că Ucraina își continua lucrările nestingherită în partea sa de frontieră pe Nistru, în ciuda faptul că nu a ajuns la un acord în acest sens cu Republica Moldova, scrie portalul G4Media.ro. 

Directorul Eco-Tiras și activistul de mediu, Ilia Trombițchi, a declarat că, în prezent, ucrainenii se pregătesc să răspundă asupra regulamentului de mediu pe care ei l-au propus părții moldovenești.

„Autoritățile nu au ce să comunice și preferă să tacă în acest context. Problema este complexă și iată de ce autoritățile de la Chișinău preferă să nu spună nimic pe acest subiect. De aceea probabil și atenția privind ultima investigație jurnalistică pe subiectul Nistrului a fost oarecum mică. Și pentru mine a fost ciudat acest lucru. Având în vederea că Ucraina nu are trebuință de aceste 19 hectare deținute de Republica Moldova lângă barajul de la Naslavcea, eu văd că Republica Moldova nu are în acest dosar nicio pârghie pentru a pune anumite condiții Kievului”, a declarat Trombițchi.

Ucraina este semnatară și parte a Convenției de la Espoo din 1999 privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier, iar fluviul Nistru are o importanță strategică, deoarece alimentează cu apă potabilă peste 70% din populația Republicii Moldova și peste 90% din municipiul Chișinău. La fel, alimentează cu apă potabilă regiunea Odesa din sudul Ucrainei.

Săptămâna viitoare, pe 17 noiembrie, va avea loc o ședință internă a comisiei pentru Nistru a părții moldovenești pentru a discuta prevederile regulamentului pe care ar urma să-l respecte Republica Moldova și Ucraina în privința Nistrului.

La rândul său, fostul ministrul al Mediului, Valeriu Munteanu a declarat că este dificil să ai încredere în Ucraina pe fondul unui lipse de transparență privind planurile energetice și mai ales impactul acestora asupra mediului, din moment ce lucrurile trenează în privința unei înțelegeri mutuale între Republica Moldova și Ucraina.

„Este ciudat faptul că nu există nicio reacție. Guvernarea se află cumva într-o perioadă de romantism recurent, din păcate. Ei cred că partea ucraineană poate fi îmbunată cu flori și busuioc și probabil mai cred că partenerii de la Bruxelles și Berlin îi vor ajuta în acest sens. Nu poți să crezi în lacrimile Moscovei, dar în egală măsură nu poți să crezi nici în cele de la Kiev.”

SURSA: anticoruptie.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"