NordNews
Avem ce spune

Avocata Poporului a fost demisă de Parlament

Deputații au votat hotărârea de demisie a avocatei poporului, Natalia Moloșag. Aceasta a depus cererea de demisie, însă astăzi Moloșag s-a răzgândit și a cerut anularea cererii.

    sursa foto: Dumitru Alaiba, facebook 

Funcția de avocat al poporului rămâne vacant până la numirea altei persoane. Interimatul acestei funcții o va îndeplini Maia Bănărescu, avocata poporului pentru drepturile copilului.

Conform unui comunicat emis de avocata poporului, decizia de a solicita anularea cererii de demisie a fost luată urmare a constatărilor controlului general asupra patrimoniului Oficiului Avocatului Poporului, desfășurat în cadrul instituției în perioada 11 octombrie – 08 decembrie 2021 de către comisia de inventariere.

Un alt motiv care a determinat-o pe avocata poporului de a lua decizia de solicitare de anulare a cererii de demisie îl constituie intenția de a nu periclita activitatea Oficiului Avocatului Poporului și de a asigura continuitatea activității instituției, precum și dorința de a asigura desfășurarea corectă, la timp a proceselor în derulare din activitatea OAP, în special în perioada de sfârșit a anului de gestiune.

Avocata Poporului Natalia Moloșag în perioada imediat următoare cererii demisie a depus eforturi pentru a soluționa criza instituțională din Oficiul Avocatului Poporului și a avut un dialog deschis și eficient cu echipa OAP”, se menționează în comunicatul emis.

Ombudsmanul a fost atras într-un scandal, după ce, a fost surprinsă în spațiul public alături de o persoană condamnată anterior pentru proxenetism. Ulterior, mai multe partide extra-parlamentare și Asociaţia organizaţiilor neguvernamentale au cerut deja demisia ombudsmanului.

Pe 2 decembrie, pe site-ul Oficiului Avocatul Poporului a fost publicată informația privind demisia Nataliei Moloșag din funcția de Avocat al Poporului.

La rândul său, bărbatul din cauza căruia au apărut criticile, a publicat o declarație în care menționează că nu înțelege din ce motiv Moloșag ar trebui să demisioneze și nu consideră că a afectat imaginea Consiliului Avocatului Poporului.

Amintim că, în data de 23 septembrie 2021, deputații PAS au votat desemnarea în funcția de avocată a poporului pe Natalia Moloșag pe un termen de șapte ani. Aceasta a fost susținută de 55 de deputați.

În 2020, Natalia Moloșag a reprezentat în instanță interesele Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de atunci la prezidențiale și actuala președintă a Republicii Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata