NordNews
Avem ce spune

Bâlbâielile lui Candu și Filip legate de scoaterea din Moldova a celor 7 cetățeni turci

Expulzați, extrădați sau declarați indezirabili? Nici premierul Pavel Filip și nici președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu au putut să spună exact care proceduri au fost aplicate la trimiterea celor 7 profesori de la liceul „Orizont”, care au fost reținuți de SIS. Asta după ce, imediat după caz, cei doi înalți oficiali au cerut și au primit clarificări de la autorități informații.
„Juridic dacă nu greșim noi, termenii care au fost folosiți și termenii care apar în toată documentația și toate procedurile este declararea persoanelor ca indezirabile și nu e cuvântul expulzare, dar e ceva de gen… expulzare în fine”, a declarat Candu.

Mai mult, președintele Parlamentului a menționat că decizia de a-i scoate din țară pe acei 7 cetățeni turci a fost luată de Biroul de Migrație și Azil și nu de SIS. Asta chiar dacă anterior, Olga Poalalengi, șefa instituției de migrație și Azil declara pentru deschide.md că instituția pe care o conduce nu are nicio atribuție față de această operațiune.
Răspunsurile lui Candu nu fac decât să inducă și mai multă ceață asupra operațiunii prin care cei 7 cetățeni turci au ajuns în Turcia. Potrivit legislației moldovenești, citate de juristul Vladislav Gribince, sunt câteva prevederi pentru a scoate cetățenii străini de pe teritoriul Republicii Moldova: „Prima este extrădarea, atunci când un stat străin cere să i se dea cetățenii săi sau ai altui stat. Pentru aceasta e nevoie de o hotărâre judecătorească, o solicitare din partea țării care solicită extrădarea. A doua este expulzarea. Atunci când nu există o astfel de solicitare, însă statul în care se află străinul nu mai vrea să-l țină pe teritoriul său. Aici tot trebuie o hotărâre judecătorească, dar fără solicitarea statului de cetățenie a persoanei. Și a treia este declararea indezirabilă; e destul de similară cu a doua categorie, numai că în cazul celei de-a a doua categorii, adică expulzării, este nevoie de a comite anumite abateri de la lege, iar în cazul indezirabilității nu este nevoie de asta și, spre deosebire de expulzare, indezirabilitatea, decizia de indezirabil se ia de către o autoritate administrativă, Biroul de Migrație și Azil, și nu de către judecători”.
Așadar, potrivit declarațiilor lui Candu, se pare că cetățenii turci au fost totuși declarați indezirabili de către Biroul de Migrație și Azil care însă, se pare că nu este la curent că a emis o astfel de decizie. Am încercat să contactăm reprezentanții instituției la numerele de telefon afișate pe site-ul acesteia, însă nu a răspuns nimeni. Ulterior, reprezentanta serviciului de presă al Biroului a revenit cu un apel și a menționat că va transmite conducerii întrebările UNIMEDIA și va veni cu un răspuns.
Filmul expulzării celor 6 cetățeni turci:
La data de 6 septembrie curent, la ora 8:50, pe o rețea de socializare apar primele informații precum că șase persoane de la un liceu din Chișinău, printre care directorul instituției, au fost ridicate către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) și transportate într-o direcție necunoscută.
După o oră, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.
Ulterior, pe site-ul SIS mai apare o precizare, precum că aceștia nu au fost reținuți, dar escortați, însă nu se spune în ce direcție.
Surse UNIMEDIA ne-au declarat că cetățenii turci au fost duși imediat la Aeroport și urcați în avionul de pe cursa Chișinău-Istanbul, însă decolarea nu a avut loc la 9:35, însă la 11:00.
Prima reacție a venit de la Amnesty International Moldova, care s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor, precum și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, în privința administrației rețelei de licee „Orizont”.
Mai apoi, au venit zeci de mesaje pe rețelele de socializare din partea profesorilor, părinților și ai elevilor.
Zeci de actualizări pe minut, mii de tweeturi cu hashtagul #MoldovaStopExtradition apar pe rețeaua de socializare Twitter. Majoritatea celor care postează își exprimă îngrijorarea și apelează la instituțiile și mass-media internaționale.
De asemenea, zeci de persoane, printre care și rudelor celor expulzați, au protestat pe Aeroportul Chișinău până seara târziu, în speranța de a afla noi informații.
În schimb, reacțiile oficialilor au venit seara, iar din ele se subînțelege că operațiunea a avut loc deja cu succes, ceea ce ar însemna că cetățenii turci au fost expulzați.
Președintele țării, Igor Dodon, acuză presa de standarde duble și spune că „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.
Președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a celor șapte cetățeni turci, iar Pavel Filip a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să ia toate măsurile necesare pentru desfășurarea în continuare a procesului de studii în liceul privat, în care activau cei șase cetățeni turci expulzați astăzi din Republica Moldova.
Operațiunea SIS a ajuns în atenția UE. Astfel, șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și prim-ministrului, Pavel Filip,  prin care solicită eliberarea urgentă a profesorilor reținuți. În acest sens, dânșii susțin că situația dată este o încălcare a drepturilor omului, iar autoritățile nu dau nicio explicație.
De asemenea, cu o reacție dură în acest sens, a venit și comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, menționând că Guvernul și autăritățile moldovenești ar trebui să respecte statul de drept.
Și în presa română, subiectul este pe larg mediatizat, Mustafa Oz, directorul unui liceu bucureştean,finanţat de organizaţia Lumina, care susţine şi instituţia din Moldova, spune că acuzaţiile sunt un „serviciu” pentru Recep Erdogan.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"